Неделя, 15 Декември 2019
Жак-­Ив Кусто: По водата човек се превръща в архангел

Жак-­Ив Кусто: По водата човек се превръща в архангел

Човекът, избрал океана за свой верен приятел

 

Жак-Ив Кусто е роден на 11 юни 1910 година във френския град Сент Андре дьо Кюбзак. От юношеска възраст морето го привлича като магнит, затова и завършва френската Морска академия през 1933 г. с чин лейтенант. Съдбата на капитан Кусто е ясна и целенасочена: докато е жив, той изучава водните дълбини, безмълвния свят икрасотата на морската шир. Познанията му, трупани цял живот, го правят най­компетентния човек на земята поотношение на океаните и моретата. Той става и член на Френската академия.

Съвсем млад Жак­Ив Кусто създава очилата за подводно плуване, а по­късно всъавторство с Емил Гагнам изобретява и акваланга. Увлечението му към подводното плуване и изследването наокеанските дълбини го тласнало към създаването на „подводна чиния“ – малка, маневрена подводна лодка, няколковида камери за подводно заснемане и някои други океанологически „дреболии“.

Кусто е отличен като герой по време на Втората световна война, когато е удостоен с Ордена на почетниялегион за активно участие в антифашистката партизанска борба. През 1950-а той се сдобил с бракуван британски минен

тралщик и го преправил в плаваща изследователска лаборатория. Нарекъл я „Калипсо“. Именно на този легендаренсъд Кусто и неговият екип неведнъж извършвали околосветски пътешествия, изследвали морската флора и фауна,правили уникални записи и снимки.

През 1953 г. е отпечатана първата книга на Кусто – „Безмълвният свят“ („Silent World“). След две години тя е екранизирана, а и филмът получава Златна палмова клонка на фестивала в Кан през 1957 г. и награда Оскар. С Оскаре награден и филмът „Златна рибка“ („Golden Fish“), също заснет по произведения на Кусто. Сред другите му книги могатда се отбележат „Живото море“ (1963), „Делфини“(1975), „Жак Кусто: светът на океана“ (1985). Един от най­известните му филми е документалният сериал „Подводният свят на Жак Кусто“.

Като директор на Океанографския институт и музея в Монако в началото на 60­те години на миналия век Жак­ИвКусто провежда редица изследвания на континенталния шелф в подводни лаборатории.

Кусто изиграва голяма роля в борбата за запазване на чистота на световния океан. Основава „Общество Кусто“, чиятодейност била насочена към защитата му от замърсявания. Това се оказва и последна негова мисия в живота му. Умира в Париж 1997-ма.

 

„Много хора атакуват морето. Аз правя любов с него.“

„От рождението си човекът носи на раменете си товара на гравитацията. Той е прикован към земята. Но самотрябва да се потопи под повърхността и вече е свободен.“

„Подкрепян от водата, човек може да лети във всяко едно направление– нагоре, надолу, настрани, само с леко движение на ръката. По водата човек се превръща в архангел.“

Жак-Ив Кусто

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)