Сряда, 13 Ноември 2019
Ранните разкази на Труман Капоти

Ранните разкази на Труман Капоти

Книгата ни разкрива нови моменти от живота на автора като юноша и младеж

 

Открити неотдавна в архивите на Нюйоркската обществена библиотека, тези разкази представят пред читателя един непознат Труман Капоти - Труман Капоти като юноша и младеж. Това е времето, когато той намира неповторимия си творчески глас и онази чувствителност, благодарение на която се появяват шедьоврите „Закуска в Тифани”, „Хладнокръвно”, „Музика за хамелеони”.

Лаконични, но изпълнени с чувство, тези разкази са своеобразен урок по съпричастност. Капоти винаги е бил привлечен от хората в периферията на обществото, отхвърлените, беззащитните – жените, децата, афроамериканците, бедните - защото още от ранна възраст се чувства като един от тях.

Тук виждаме първите проявления на гения на писателя да създава незабравими герои със сложни характери и емоции. Малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни. И децата, и възрастните в тези разкази търсят разбиране в един несигурен свят. Това са истории за расизъм и неправда, за насилие, за бедност и отчаяние. Но също – за щедрост и доброта, за състрадание и съпричастие, за мъдрост и чудеса. А най-силен от всичко е укрепващият глас на един писател, станал по-късно един от най-самобитните майстори на американската проза през ХХ век.

„Ранни разкази“ на Труман Капоти е част от портфолиото на издателство „Колибри“.

 

Снимка: filmforum.org

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)