Неделя, 12 Юли 2020
Учени разкриват нови исторически факти за Боян Мага

Учени разкриват нови исторически факти за Боян Мага

На 31 януари проф. Дамян Попхристов и Мария Арабаджиева дават своята версия за събитията и легендите, свързани със сина на цар Симеон I Велики

 

Неизвестни досега исторически факти за Боян Мага ще бъдат разкрити на 31 януари в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски”) в столицата. Лектори ще бъдат проф. Дамян Попхристов и Мария Арабаджиева, които ще изложат нови факти за живота и дейността на легендарния син на цар Симеон I – княз Боян Вениамин, наричан Боян Мага.

Княз Боян Вениамин е бил и храбър воин

Организаторите гарантират две изпълнени с нови факти лекции. Боян Мага, известен още и като Боян Магесник, все още е една от най-загадъчните фигури в българската история. Изворите носят противоречива информации за него. Някои го смятат за основоположник на богомилството, както и за посветен в алхимичната и херметична философия. Легендите пък му придават свръхестествени качества като умението да се превръща в различни видове животни.

Мистика обгръща сина на цар Симеон

Лекторите обещават да хвърлят светлина върху тези и още много други въпроси около мистичната фигура на Боян Мага, неговите вярвания, пътувания и дейности.

Организатор на събитието, започващо в 18 ч. на 31 януари, е Mitkov Art Programming Academy (MAPA). Основател на академията е един от най-успешните съвременни български художници Павел Митков. Негови картини са подарявани на папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, Владимир Путин, Ангела Меркел, краля на Белгия Алберт II, Вселенския патриарх Вартоломей, руския патриарх Кирил и други официални лица от различни краища на света.

 

На заглавната снимка - Боян Мага е една от неразгаданите личности в българската история

AFISH.BG