Неделя, 01 Август 2021
Първото раждане ми даде живот, второто ми даде страст...

Първото раждане ми даде живот, второто ми даде страст...

За любовния живот на Виктор Юго, който на днешния ден през 1841 г. става най-младият член на Френската академия

 

Преди да навърши  20 години, бъдещият  писател, Виктор Юго, се влюбва в своята приятелка от детинство Адел Фуше. Фамилиите и на двамата млади, обаче, се противопоставят на тяхната връзка. Бащата на Адел дори изпраща дъщеря си на 80 километра от Париж, за да не могат двамата да се виждат - Виктор няма пари за път.

Влюбеният младеж, обаче, не се отказва, той тръгва пеша към своята любима. Това убеждава стария Фуше в любовта на Виктор към дъщеря му и той разрешава двамата да се оженят.

Двамата млади, обаче, не са щастливи. Те имат 5 деца, но единствена надживява баща си една от дъщерите му, която е слабоумна. Бракът е подронен и от постоянните изневери на съпрузите. Адел се влюбва в литературния критик  и приятел на Юго, Сент-Бьоф. Измаменият съпруг тежко преживява това предателство и го удря на живот. За него важни стават бройките  на жените, които минават през леглото му и той дори не помни техните имена. На всичкото отгоре Юго постоянно твърди, че още не се е родила жената, която да го накара да й остане верен.

Резултат с изображение за Victor-Marie Hugo museum

Спалнята на писателя, Музеят на Виктор Юго в Париж

Точно тогава той среща Жулиет Друе, която има малка роля в негова пиеса. По  това време тя е 26-годишна и има достатъчно опит с много мъже, покорени от красотата й и огнения й темперамент. Тя умее да се облича елегантно и да пръска пари и, като  повечето куртизанки, е добре образована, много чете и залага и на интелектуалното общуване с мъжете.

Именно в плен на Жулиет Друе пада Виктор Юго. В нея той намира не само страстна любовница, но и предана, отзивчива и всичко прощаваща житейска спътница.  Освен че Жулиет не кара Виктор да се разведе, тя живо се интересува и от творчеството му, вдъхновява го и го обожава. Заради него тя напуска театъра, отказва се от светския живот и обръща гръб на многобройните си поклонници - отдава му целия си живот.

Резултат с изображение за Victor-Marie Hugo museum

Дневната на Виктор Юго, музеят в Париж

„Аз имам два рождени дни  - и двата през февруари. Първият път, появявайки се на бял свят,  на 28 февруари 1802 година, бях в ръцете са майка си, а втория път се възродих в твоите обятия, благодарение на твоята любов. Първото раждане ми даде живот, второто ми даде страст“ - това пише великият френски класик на куртизанката Жулиет Друе, негова любовница, муза и другар, останала до рамото му цели 50 години при всякакви изпитания. Кореспонденцията между двамата любовници се състои от 15 000 писма, които  и днес са сред образците на епистоларния жанр.

Разбрала за връзката на съпруга си с Друе, Адел прави скандал. Но вече е късно. Официално тя си остава мадам Юго, но бракът продължава само формално. Жулиет остава да живее в уединение, но всъщност първа се наслаждава на шедьоврите на писателя, които старателно преписва.

На днешния ден, 7 декемри, през 1841 година Юго става най-младия член на Френската академия, а след няколко години получава  и най-почетното звание - пер на Франция. Като депутат той успешно лавира между републикаците и монархистите, но политическата му кариера секва, когато отказва да подкрепи Луи Бонапарт и дори му посвещава сатиричен памфлет. Това му коства 20-годишно изгнание. Жулиет, обаче, му остава вярна и именно тя набавя на Юго паспорт и организира бързото му отпътуване от Франция, а после тайно го следва - първо в Белгия, а после в Англия.  Тя остава с него по време на цялото му изгнание на остров Гернси и то не само като жена, но и като негов единомишленик и секретар, водещ цялата му кореспонденция, документация и архив.

Връзката между Юго и Друе вече буди само възхищение. Дори Адел преди смъртта си иска прошка от Жулиет и  Виктор и приема съперничката си като член на семейството.

Резултат с изображение за Victor-Marie Hugo museum

Виктор Юго на смъртния си одър

Адел умира през 1868 година, а 3 години по-късно Юго и Друе се връщат във Франция - той - като национален герой, а тя - като общопризната негова съпруга във всичко, освен по име. Това, обаче, не й е нужно - тя е споделила  всичките изпитания и триумфи на Юго, а на стари години двамата са неразделни. И продължават да си пишат любовни писма....

На 11 май 1883 година, на 75 години, Жулиет умира. Юго е съсипан - той дори няма сила да присъства на погребението й. А след смъртта на любимата си, писателят не написва нищо - освен няколко тъжни думи в дневника си: „Скоро ще престана да заслонявам хоризонта“. Юго се преселва в отвъдното при своята вярна любима на 15 май 1885 година - точно на именния ден на Жулиет...

 

Източник: krasotata.net; автор: Антоанета Ненова

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)