Неделя, 01 Август 2021
Хермес и Зевс са пакостници в новия роман на Джон Банвил „Безкрайностите”

Хермес и Зевс са пакостници в новия роман на Джон Банвил „Безкрайностите”

Ирландският писател е един от най-награждавани съвременни автори

 

Ексцентричната семейна драма „Безкрайностите” - поредният майсторски роман на един от най-уважаваните и награждавани съвременни творци, ирландецът Джон Банвил, вече е на нашия книжен пазар с клеймото на "Колибри". Сюжетът пренася читателя в голямата, мрачна къща на семейство Годли в Ирландия. Старият Адам Годли, блестящ физик и математик, е в кома и според личния му лекар вече в самия край на земния си път.

Младият писател си пробива път сред колосите на литературата

Пакостливите гръцки богове Хермес и Зевс също са сред героите. Скоро тяхното невидимо присъствие се превръща в доловимо шпиониране и слухтене, в натрапничество, дори в пряка намеса в живота на простосмъртните, която предизвиква у тях необясними промени. С характерния си циничен хумор авторът разказва за отминалите случки и настоящите несгоди в таза трогателна драма и докато разсъждава над ужасното и неизбежно бреме на човешкия род, насища романа си с пикантни истории и приумици.

"Безкрайностите" е преведен вече и на български

Джон Банвил е роден в Уексфорд, Ирландия, през 1945 г. През последните десетилетия на ХХ век придобива изключителна международна популярност, а книгите му печелят отличие след отличие: приза „Франц Кафка“ и наградата за художествена проза „Ланан”. За издадения и у нас роман „Морето” той става носител на „Ман Букър” през 2005 г. Произведения като „Безкрайностите” и „Недосегаемият” говорят, че литературното му перо без съмнение се доближава до това на сънародниците му Бекет и Джойс.

 

 Челна снимка: Джон Банвил печели отличие след отличие

AFISH.BG