Вторник, 01 Декември 2020
Итало Калвино събира науката и митовете в „Космически комедии”

Итало Калвино събира науката и митовете в „Космически комедии”

Романът на италианския писател е на българския книжен пазар в ново издание

 

От вчера почитателите на Итало Калвино могат да намерят томчето „Космически комедии” на българския книжен пазар. Определян като върхово литературно постижение, романът (превод на Божан Христов), помирява литературата с науката и митовете. С помощта на фиктивен разказвач той превежда читателя от времето на сътворението на Вселената до наши дни.

Това не е научна фантастика според общоприетия смисъл, а по-скоро опит да се иронизират и пародират много нейни постулати, коментират издателите. Името на героя прилича на някаква формула - Qfwfq, и най-сигурното, което може да се каже за него, е, че е свидетел на всички промени и събития в Космоса.

Отделните глави на книгата са хумористични епизоди за биологичния преход от една неопределена същност на живот към осъзната, нова форма на присъствие във Всемира. „Итало Калвино свежда човешкото познание до една класическа космогония, в която малкото действащи начала си противостоят: пламък и кристал, крайно и безкрайно, ред и хаос, и го подтикват да търси напразно, при цялата множественост от привидности, хармонията на реалните отношения между човека и природата – казва преводачът Божан Христов. – А там, където спекулацията не помага, на помощ на писателя идва фантазията, онази неимоверна фантазия на Калвино, която изчерпва възможностите на човешкия ум и сякаш иска да ни докаже, че големият писател може да твори и без вдъхновение.”

Роденият през 1923 г. автор на „Нашите предци” и „Ако пътник в зимна нощ”, на „Баронът по дърветата”, „Несъществуващият принц” и др. е известен с бравурните си белетристични експерименти и парадоксалната любов към приказния сюжет. Самият Калвино се възприема повече като фантаст, отколкото като постмодернист, както го определят литературните критии. До края на дните през 1985 г. Калвино си остава верен на максимата, че всеки живот е една малка голяма енциклопедия, една случайна библиотека или комбинация от преживявания, прочити и фантазии, съвкупност от вещи и мостри на стилове, където всичко може да бъде постоянно разбърквано и преподреждано.

„Когато четеш Калвино, постоянно те връхлита усещането, че той пише това, което винаги си знаел, само дето никога по-рано не си мислил”, казва за него не кой да е, а самият Салман Рушди. С мощта на своето въображение, ерудиция и талант италианският писател излиза от рамките на националната литература и се нарежда сред най-изтъкнатите фигури на европейската култура през ХХ век.

„Космически комедии” е издаван на български език преди 40 години. Сега откриваме романа в ново издание на ИК "Колибри".

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)