Вторник, 01 Декември 2020
Пазителите на приказките Вилхелм и Якоб Грим

Пазителите на приказките Вилхелм и Якоб Грим

На 16 декември 1859 г. с живота се разделя по-малкият от двамата братя - Вилхелм Грим

 

Вилхелм Грим, по-малкият от може би най-известните братя на света, е роден 24 февруари 1786 г. в Ханау, Германия. Имал седем братя и една сестра. След смъртта на баща си и на трима от братята си, Якоб и Вилхелм се местят да живеят в Касел, за да завършат средното си образование. През целия си живот двамата братя са толкова силно свързани, винаги са живеeли заедно и не са са се делили в нищо, че всичко тяхно е разглеждано като обща собственост. Дори и след женитбата на Вилхелм с Доротея Уайлд през 1825 г. А  след кончината на по-малкия брат през 1859 г. Якоб продължава да живее в дома му заедно с вдовицата и децата на брат си.

Вилхелм Грим - по-малкият брат от великия тандем

Така „неразделно” е и тяхното творчество, което те оставят в наследство на човечеството. 1812 г. е рождената дата на първия том от техните „Детски и домашни приказки”, съдържащ 86 истории. Шестнадесетте авторски екземпляра от книгата с бележки и коментари са обявени от ЮНЕСКО за част от документалното наследство на човечеството. Нито една от другите книги на братята не може дори приблизително да се сравни по популярност с техните приказки - нито сборникът с немски предания, нито тълковния речник на немския език в 16 тома. „Бременските музиканти”, „Вълкът и седемте козлета”, „Храбрият шивач”, „Малечко-Палечко” са само част от названията, които са известни на всяко дете по света.

Паметникът на разказвачите в родния им град Ханау

И това не е изненадващо - нито една от публикуваните на немски език книги не е превеждана толкова често на други езици - повече от 160! И нито една не е достигала толкова високи тиражи в най-различни страни. Когато в Германия пристига първата търговска делегация от  Япония, още в началото на отношенията на източната държава с Европа, японските дипломати и банкери поискали непременно да бъде включена в тяхната програма среща с Якоб и Вилхелм.

Хийт Леджър е Якоб, а Мат Деймън Вилхелм в холивудската лента за създателите на приказки

Приказките, обработени от братята, са имали не само фенове. През 1837 г. Якоб и Вилхелм, защитавайки се от критиците, написват в своя статия, че не възнамеряват да правят разбор на качествата на своите приказки, за да ги защитават. "Самият факт на съществуването им е достатъчно доказателство за тяхната ценност", подчертават те. А критиците, като романтикът Брентано, отбелязват, че приказките са прекалено груби и се нуждаят от литературна обработка. Има и още един вид критици - те пък неуморно търсят откъде са преписани историите и ги обвиняват в плагиатство. Но Вилхелм и Якоб никога не са криели, че не са съчинили историите, а само са ги записали и обработили. Някои от приказките имат не само устни, но и литературни източници. Така например "Храбрият шивач" за първи път се появява при Мартина Монтанус още в средата на 16-ти век, а Рапунцел с нейните дълги руси коси е героиня на един от романите на Фридрих Шулц, излязъл през 1790 г. Но и двамата автори отдавна са забравени, а героите на братя Грим са безсмъртни. Безсмъртни ги прави техният неповторим експресивен език, в съчетание с  реалистичните детайли, които са характерни за стила им.

"Хензел и Гретел" - само като видиш тази илюстрация и настръхваш

Между другото, за първото издание на своите приказки Якоб и Вилхелм не получават и грош - те се отказали от хонорара, за да може книгата, от която никой не очаквал търговски успех, изобщо да може да излезе. Заслугата за това е на издателя Арним, който убеждава своите приятели, че ценността на събраните от тях съчинения е много по-голяма от сумата, която биха могли да спечелят. Както можем да потвърдим днес, той се оказал абсолютно прав.

 

Свързано изображение

Ето някои от най-вълнуващите приказни цитати на братя Грим:

„Колко често, когато всичко е наред, започваме да копнеем за нещо ново!"

„Аз съм Смъртта и пред мен всички са равни.“

„Кожа, бяла като сняг, устни, червени като кръв и коса, черна като абанос.“

„Любовта е като смъртта. Винаги ни достига, но при всеки е по уникален начин, по различно време. Понякога може да бъде избегната, но никога излъгана или забравена.“

„Истинският поет е щастлив навсякъде, стига да му бъде позволено да гледа листата и тревата, изгрева и залеза.“

Така е с гордите и глупави хора – мислят, че са нещо повече от другите и не искат да приемат съвети.“

„Този, който казва „А", трябва да каже и „Б". Съгласил ли си се на нещо веднъж, се съгласяваш и втори път.“

„Този, който не се страхува от дявола, може да спечели целя свят.“

„Добрият Бог създаде всички животни и вълка, за да бъде неговото вярно куче.“

 

AFISH.BG