Вторник, 01 Декември 2020
Продадоха книга на Джоан Роулинг за 370 хиляди лири

Продадоха книга на Джоан Роулинг за 370 хиляди лири

Копието било подарък на редактора на издателство Bloomsbury Бари Кънингам

 

„Приказките на барда Бийдъл“ от Джоан Роулинг бе продадена на аукцион за почти 370 000 лири, съобщи Associated Press. Купувачът е предпочел да запази анонимност.

Книгата е част от цикъла „Библиотеката на Хогуортс“, като копието, продадено от Sotheby's,  е един от седемте екземпляра, които писателката е направила сама и подарила на тези, които помогнали да се въплъти в живота историята за момчето-магьосник. „Приказките на барда Бийдъл“ включва пет магьоснически приказки, оставени на героинята Хърмаяни Грейнджър от  ректора-покровител Дъмбълдор в последната книга от поредицата - „Хари Потър и Даровете на смъртта“.

„Приказките на барда Бийдъл“ се появява за първи път в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“. Тя е завещана на Хърмаяни Грейнджър от Албус Дъмбълдор, бивш директор на училището за вълшебство и магия Хогуортс. Описвана е като популярна колекция от приказки за магьосническите деца, затова докато Рон Уизли е запознат с тези истории, Хари Потър и Хърмаяни Грейнджър никога не са чували за тях.

Свързано изображение

Книгата, която получава Хърмаяни, е копие на оригинала. Описвана е като антична на вид малка книжка. В романа е отбелязано, че заглавието на книгата е написано с древни руни. Чрез книгата приятелите се запознават с Даровете на Смъртта. Над заглавието на книгата „Приказките на барда Бийдъл“ Хърмаяни открива странен символ, който е отличителен знак на Реликвите. Триъгълникът от символа представлява мантията Невидимка, кръгът в триъгълникът символизира Животворния камък, а вертикалната линия представлява Бъзовата пръчка.

Покровителят на добрите магьосници - ректор Дъмбълдор

Книгата била подарена на редактора на издателство Bloomsbury Бари Кънингам, което издава „Хари Потър и философския камък“. Друго копие от „Приказките“, създадено за благотворителен търг през 2007 г., бе купено от Amazon за почти 2 млн. лири.

 

Челна снимка: Джоан Роулинг продължава да продава книгите си изключително скъпо

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)