Неделя, 01 Август 2021
Официалната биография на Толкин излиза на български

Официалната биография на Толкин излиза на български

 

Биографията на един хобит

От 15 май в книжарниците ще може да се намери книгата „Дж. Р. Р. Толкин. Биография“ на Хъмфри Карпентър. Изданието е в превод на Стела Джелепова.

„Дж. Р. Р. Толкин. Биография“ проследява всяка стъпка по житейския и професионалния път на своя герой – от детството в ЮАР и духовното израстване в юношеството, през първата любов, останала с него до края, приятелствата в колежанските години, съпътствали го цял живот, до академичната кариера на професор лингвист в Оксфорд  и  световната слава. Ще научите и, че Толкин е смятал себе си за хобит. Книгата не дава отговор на въпроса къде е източникът на толкиновото въображение, или как скучният професор успява да създаде цяла една митология, вълнуваща умовете на толкова много читатели от цял свят. Тя разказва за живота на автора на „Властелина на пръстените“, за неговите приятели и врагове, за странностите и слабостите му.

Книгата е създадена по писма, дневници и документи от архива на професор Толкин, използвани са и спомени на негови близки и роднини. Авторът Хъмфри Карпентър пише: „Ако се интересувате от Толкин предимно като автор на „Властелинът на пръстените“, може да се изплашите от глава, представяща го като учен и преподавател”. Биографията на Дж.Р.Р.Толкин е първата от множество биографии на известни личности, които Карпентър пише. Тя излиза през 1977г., четири години след смъртта на Толкин, с благословията на семейството му, и се смята за първата официална биография на Толкин. Изявен писател, приятел на Толкин и ярка фигура в културните програми на Би Би Си, Хъмфри Карпентър (1946-2005) е автор на биографии, детски книги и изследвания върху литературата за деца, а също и автор на няколко филма.

Самият Толкин не одобрявал много биографиите. „Абсолютно съм сигурен, че да се изучава биографията на автора, за да се разберат неговите произведения е празна работа.“ – писал той. Но книгата на Хъмфри Карпентър успешно опровергава неговото убеждение. 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)