Неделя, 01 Август 2021
Хавиер Бардем като Франкенщайн?

Хавиер Бардем като Франкенщайн?

Актьорът с вероятно епизодично участие и в „Мумията“ на Алекс Кързман

 

Няма нищо учудващо. Хавиер Бардем отдавна доказа, че може да изиграе всякакви роли за големия екран, а историята на Мери Шели не е по-малко достойна за него, отколкото за Робърт Де Ниро, който вече се превъплъти в образа на класическия литературен персонаж. В момента Бардем води преговори за ролята с „Юнивърсъл“ и е почти сигурно, че ще я получи.

Романът за едно от най-известните чудовища съвсем скоро ще стане на 200 години. Публикуван е аноннимно през 1818 година. Той разказва историята на младия швейцарец Виктор Франкенщайн, който изкуствено създава човешко същество в известния тогава университет Инголщат. Действието е предадено под формата на комбинация от епистоларен роман и класически разказ от първо лице. Виктор Франкенщейн разказва своята история на един ръководител на изследователската експедиция, същевременно и собственик на кораба, който го спасява в Арктика. Франкенщайн дава ясно да се разбере, че неговата история трябва да бъде предупреждение към публиката и читателя, затова романът е приет като учебна материя: Той предупреждава за един безграничен човешки разум, който приема самия себе си за Бог и си присвоява правото да създаде сам жива материя. Фигурата на Виктор Франкенщайн наподобява както Фауст на Гьоте, така и Прометей от гръцката митология.

Очаква се Хавиер Бардем да заснеме и епизодична роля в продукцията на Алекс Кързман „Мумията“. Филмът се снима в момента в Лондон и ще тръгне по кината на 9 юни 2017-а.

 

Снимка: born2invest.com

AFISH.BG