Събота, 08 Август 2020
Киното среща музиката в „Лозенец”

Киното среща музиката в „Лозенец”

Джаз и ориенталски ритми ще звучат в къщата-музей „Панчо Владигеров”

 

Как джазът намира почитатели в Турция? Какво е общото между виртуози като Хърби Хенкокок и духа на ориента? Отговорът на тези въпроси и в два музикални филма, които ще бъдат прожектирани в къщата-музей „Панчо Владигеров” в столичния квартал „Лозенец”.

На 30 юни от 19 часа започва „Джазът в Турция” на режисьора Бату Акьол, който изследва възникването, развитието и взаимодействието междутурската джазмузика и нейните музиканти на фона на историческите събития в държавата. Във филма, отличен с награди от фестивалите в Истанбул, Бостън и Мюнхен, участват музикантите Хърби Хенкок, Уейн Шортър и Куинси Джоунс.

Българският пианист Теодор Петков пък ще продължи емоцията след прожекцията с концерт от специално подбран репертоар. Той е ученик на Юлия Ценова, която завършва при самия Панчо Владигеров. Теодор е посещавал и майсторски класове на Милчо Левиев и Глен Ферис.

На 1 юли в къщата-музей ще прожектират и филма „Рома Истанбул”, представящ невероятни истанбулски музиканти. Серджан свири на давул – турскибасов барабан, не за друго, а за да спаси живота си. Орхан Шалъеле принуден да търси късмета си като композитор и диригент далеч от родината. А Исмаил, който не харесва работата си като изпълнител в Истанбул, заминава чак за пустинята Синай. Ще чуете и разказите на тийнейджъва кларнетист Хюсню Шенлендъриджи, който свири в оркестъра „Кибарийе” заедно с чичо си Ергюн Шенлендъриджи и ГьоксюнЧавдар, създател на „Istanbul Brass Sound”. Пред камерата е и ХасанГьозтелик, който намира собствентромбонен стил, разпространен по светаоще преди откривателят да е навършил 20 години.

Прожекциите се реализират със съдействието на столичния Дом на киното и програмата „В тон с MENAR – По съседски”.

На заглавната снимка – кадър от филма „Рома Истанбул”. Снимка POZOR Ltd.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)