Вторник, 01 Декември 2020
Александър Алов - режисьорът, който не можеше да проси (ВИДЕО)

Александър Алов - режисьорът, който не можеше да проси (ВИДЕО)

За твореца любимата Русия не се побираше в шапка

 

"... Когато ви поведат към рая, аз ще седя там до вратата и пред мен ще лежи шапка. Ще седя там хиляди години и ще прося. И никой няма да ми подхвърли. Никой! Даже най-добрият от нас - Бог.  Може да се изпроси всичко - пари... слава... власт... Но не и Родина, господа! Особено такава, като моята, Русия не се побира... не се побира в шапка, господа просяци!"

(Монолог на генерал Чарнота от филма "Бяг", реж- Ал. Алов и Вл. Наумов, 1970)

Днес си струва да си припомним режисьора и кинодраматурга Александър Александрович Алов. Той се ражда на 26 септември 1923 година в Харков, Украйна. Завършва кинорежисура през 1951-ва. Неговите емблематични филми в  творческо съавторство с Владимир Наумов, "Павел Корчагин" (1956), "Бяг" (1970), "Легенда за Тил" (1976), "Техеран 43" (1980), "Бряг" (1984) остават в световната кинематография като учебници по филмово изкуство.

Творецът умира в Рига, Латвия, на 59-годишна възраст на днешната дата, 12 юни, през 1983 година.

Любопитен факт е, че филмът „Бяг“ е бил забранен. При едно пътуване от Будапеща към Москва Михаил Улянов играе на домино с членове на Политбюро. Облогът не е за пари, а за изпълняване на желание. Улянов печели и желанието му е да пуснат филма. Така, по ирония на съдбата, невероятният „Бяг“ тръгва по екраните.

 

Снимка: колаж от кадри на филма "Бяг", 1970-а

Димитър Янков, AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)