Четвъртък, 01 Октомври 2020
„Докато е женен, мъжът може да има два или дори три странични любовни романа. Повече — вече е изневяра.”

„Докато е женен, мъжът може да има два или дори три странични любовни романа. Повече — вече е изневяра.”

На 9 ноември 1991 г. заедно с умиращите листа си тръгва Ив Монтан, певеца и актьора, който има специално място в небесната алея на славата

Иво Ливи от малък обичал киното и особено танцувалните номера на Фред Астер, които просто обожавал. Но като младеж бил много стеснителен. Все пак през 1938 г. получил предложение от режисьора на едно вариете, който търсел някого, за да „подгрява залата". След три седмици усилени репетиции (междувременно променил името си на Ив Монтан, защото като малък майка му го викала да се приберере с думите: „Ivo! Monta!“), дебютирал на сцената пред публика, която бурно го аплодирала.

Продължил с участията си по сцените на Марсилия и на 21 юни 1939 г. изпълнил своята първа оригинална песен „Dans les plaines du Far West“. За съжаление, започнала Втората световна война и трябвало да бъде на разположение на строителни войски.

През пролетта на 1941 г. кариерата му започнала отново, за да не прекъсне никога вече. През 1944-а Монтан заминал за Париж, където скоро дебютирал с успех на сцената на "ABC". После се заредили представления в "Бобино", "Фоли-Белвил" и знаменитото кабаре "Мулен Руж". Там бил включен в първата част на програмата на знаменитата Едит Пиаф. Последвало мълниеносно влюбване между двамата. Загърбвайки своята гордост, Ив Монтан научил много от легендарната певица, репетирайки всекидневно с нея. Тя му помогнала да изгради своя сценичен персонаж, който впоследствие му носи огромна слава по целия свят. Освен това му давала да чете романи и стихове, за да издигне равнището на културата си.

С Едит Пиаф

Известността на Монтан по това време растяла успоредно с успехите му в музикхола. През есента на 1945 г. дебютирал като истинска звезда в театър "Етоал" в Париж. Изпълнил песните "Battling Joe" и "Les grands boulevards" и обрал овациите на публиката. В началото на 1946 г. Едит Пиаф скъсала с него, без никакви обяснения.

През същата година Ив Монтан дебютирал в киното с два филма, в единият от които „Вратите на нощта” под режисурата на знаменития Марсел Карне, е партньор на Пиер Брасьор и Серж Реджани.

В "Червеният кръг" с Ален Делон

През 1947 г. възобновил участията си в театър "Етоал". Точно през този период се запознал с пианиста Боб Кастел, който се превърнал в негов доверен музикант до края на живота му. Именно той го представил на легендарния поет Жак Превер, от когото Монтан искрено се възхищавал. Скоро той включил "Les feuilles mortes" в своя репертоар. Тази песен била написана специално за филма "Вратите на нощта”, който за съжаление нямал успех. Музиката на Жозеф Козма и текстът на Жак Превер обаче се харесали много и песента се превръща в хит, който и днес е сред евъргрийните в популярната музика.

Ив и Симон

През август 1949 г. Монтан срещнал актрисата Симон Синьоре, която скоро се била развела с режисьора Марк Алегре и тя се нанесла да живее в парижкия апартамент на актьора. През 1951г. двамата се оженили и се превърнали в една от легендарните съпружески двойки на артистичния свят.
Точно тогава получил чудесен шанс за изява и в киното. Знаменитият режисьор Анри-Жорж Клузо му поверил главната роля във филма си "Възнаграждение за страха" (1953), който спечелил впоследствие Гран-При на кинофестивала в Кан.

Ив Монтан с приятели, между които са Едит Пиаф и Жерар Филип

Монтан се завърнал на сцената през октомври 1953 г. отново в театър "Етоал". Програмата започнала с рецитация на неиздадена още поема на Жак Превер, а завършила с песента "À Paris", написана от неговия приятел Франсис Лемарк. И, разбира се, с изпълнение на "Les feuilles mortes". Първоначално било предвидено представленията да продължат три седмици, но заради огромния им успех, продължили общо 6 месеца, през които са били посетени от близо 200 000 души. По това време Ив Монтан достигнал пика на популярността си като певец.

През 1954 г. купил заедно с жена си Симон Синьоре едно имение в Нормандия. Тази вила постепенно се превръща в любимо място за срещи с приятелите му Серж Реджани, Пиер Брасьор, режисьора Луис Бунюел, писателя Хорхе Семпрун и др.

Извоювайки си статут на международна звезда, Ив Монтан най-после се добрал до признанието и като киноактьор. Получил предложение да се снима в Холивуд с Мерилин Монро във филм на Джордж Кюкор "Нека да правим любов". По време на снимките между него и американката възниква нещо като роман, което временно развалило отношенията му със Симон Синьоре. Тази му любовна афера тя никога не му прощава дълбоко в сърцето си.

Артър Милър, Симон Сеньоре, Ив Монтан и Мерилин Монро

Ив Монтан отново изнесъл няколко концерта в САЩ през 1961 г. После и в Япония, и в Англия, превръщайки се в една от най-прочутите естрадни звезди на света. Но влечението му към киното постепенно започнало да взема връх.

Като киноактьор Ив Монтан се изявявал не само в драматични филми, но и в много комедии.

Голямото му завръщане на сцената се състояло отново на сцената на „Олимпия” през периода от 7 октомври 1981г. до 3 януари 1982 г. В отговор на желанието на публиката, концертите били възобновени от 20 юли до 14 август 1982 г. Монтан съчинил по този повод песента "Les Bijoux" по стихове на Шарл Бодлер. И отново триумфирал по световните сцени – от Рио де Жанейро до Ню Йорк.

Със Симон Синьоре

През септември 1985 починала на 64-годишна възраст неговата спътница в живота Симон Синьоре. След нейната смърт Монтан се сближил още повече с асистентката си Карол Амиел, която наел по време на едно турне през 1982 г. и двамата се оженили през 1987 г., а на 31 декември 1988 г. им се родил син - Валентин.

През следващите години Монтан живял тихо със семейството си в своето имение. Починал от инфаркт на 9 ноември 1991 г., докато се снимал във филма „ИП 5“, малко преди да се завърне за пореден път на сцената – този път на най-голямата зала в Париж - Двореца Берси.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)