Неделя, 12 Юли 2020
„Най-голямата благословия за мен – това е любовта”

„Най-голямата благословия за мен – това е любовта”

Салма Хайек прекрачи в първата година на шестото десетилетие

Родена на 2 септември 1966 г. мексиканската кино, театрална и телевизионна актриса, продуцентка и бизнесдама е известна е като една от трите латиноамерикански актриси, номинирани за „Оскар за най-добра женска роля”. Тя е и една от звездите на Холивуд.

 

Започва кариерата си в Мексико през 1988 г. в теленовелата Нова зора, за което участие получава награда в категория „Най-добър актьорски дебют” на Награди TVyNovelas Мексико, заедно с Даниела Кастро, а през 1989 г. получава първата си главна роля в теленовелата „Тереса”, за чието участие получава награда в категория „Най-добро женско откритие” на същите награди.

През 1991 г. Хайек се премества в Холивуд и печели популярност в англоезичните филми „От здрач до зори”,„Десперадо” (1995) с Антонио Бандерас, „Догма” (1999) и „Този див, див запад” (1999).

С Антонио Бандерас в "Десперадо"

Първата голяма роля на Хайек е във филма „Фрида”, като Фрида Кало, благодарение на която получава номинация за най-добра актриса от Награди на филмовата академия на САЩ, Награди на БАФТА, Награди на Гилдията на актьорите и Златен глобус.

Като Фрида Кало във "Фрида"

Филмовата и кариера продължава с „Имало едно време в Мексико”, „Бандитки”, След залеза”, „Деца шпиони”, „Как да бъдеш латино любовник” – сниман тази година, и вероятно ще продължи още дълго, защото красотата и талантът, които при нея вървят ръка за ръка, просто няма как да не вълнуват и режисьорите, и партньорите й, и зрителите.

На всичкото отгоре тя има щастлив личен живот. Салма и съпругът й, милиардера Франсоа-Анри Пино сключват брак на 14 февруари 2009 г. в Деня на влюбените, три години след началото на връзката им. За сватбата двамата избират най-романтичния град – Париж. И продължават да са влюбени като тийнейджъри, щастливи с дъщеричката си Валентина.

„Когато бях двадесетгодишна ми предлагаха много роли, в които нямаше какво да правя, освен да бъда секси. Още ми предлагат такива роли, но сега ги приемам като комплимент”, споделя актрисата със самочувствието на красива и успяла жена.

AFISH.BG