Петък, 25 Септември 2020
„Бъдете странни и глупави, но бъдете такива каквито сте. За всичко останало просто няма време!”

„Бъдете странни и глупави, но бъдете такива каквито сте. За всичко останало просто няма време!”

На 68 години Ричард Гиър изповядва тази философия и се чувства прекрасно

Роден на 31 август 1949 г., от малък Ричард започва да се занимава с музика, като свири на няколко инструмента, а в гимназията пише музиката за някои от училищните пиеси. През 1967 г. завършва North Syracuse Central High School и печели спортна стипендия за Масачузетския университет, където завършва философия. През 1973 г. получава възможност да играе в Лондонската версия на „Брилянтин“.

Първият силен филм на Гиър е „Американски жиголо“ (1980) на режисьора Пол Шрайдър, следван от „Офицер и джентълмен” (1982). В началото на 80-те актьорът предприема пътувания до Хондурас, Никарагуа и Ел Салвадор, а за свой спътник има винаги лекар, който да помага на ранени и избягали от домовете си местни хора. Междувременно снима „Котън клъб“ на Франсис Форд Копола, където си партнира с Боб Хоскинс, Джеймс Ремар, Никълъс Кейдж, Лорънс Фишбърн и др.

Безспорно обаче повратната точка в кариерата на Ричард Гиър е през 1990 г., когато излиза хитът „Хубава жена“ на Гари Маршал, с Джулия Робъртс. Химията между двамата главни актьори е толкова голяма и убедителна, че печели сърцата на зрителите. Успехът на филма се отразява и в боксофиса. През 1991 г. Гиър се жена за Синди Крауфорд.

Кариерата му е във възход след участието му в „Първичен страх“ (1996), последван от „Red Corner”, а през 1997 г. играе рамо до рамо с Брус Уилис в „Чакала“.

Ричард Гиър с Далай Лама

Феновете на „Хубава жена“ получават втори шанс да видят Ричард Гиър и Джулия Робъртс отново заедно на екрана. Филмът този път е „Булката беглец“, който макар и не особено оригинален, удовлетворява зрителите.

„Д-р Т и жените“ (2000) разказва за гинеколог, който освен с капризните жени по време на работа, трябва да се справя и с жените в семейството си. Следващият значителен филм на Гиър е „The Mothman Prophecies” (2002), последван през същата година от „Изневяра“ с Даян Лейн. Като се има предвид миналото на Ричард Гиър и особено влечението му и уменията от музикална гледна точка, няма нищо по-логично от участието му в мюзикъла „Чикаго“ през 2002 г. Режисьор е Роб Маршал, а останалите по-големи актьорски имена са Рене Зелуегър, Катрин Зита-Джоунс, Куийн Латифа, Луси Лиу и др. Филмът е адски успешен и прибира цели шест „Оскар“-а.

С Джулия Робъртс в култовата лента "Хубава жена"

През 2004 г. Гиър си партнира със Сюзън Сарандън и Дженифър Лопес в „Ще танцуваме ли?“, а година по-късно играе с Джулиет Бинош в „Сезонът на буквите“.

2006 г. се оказва успешна заради участието му в „Измамата“ на Ласе Халстрьом, а до 2010 г. Гиър е част от още седем филма, типични за неговия стил и излъчване. От тях може да бъде откроен „Нощи в Роданте“ (2008), където прави романтична роля отново с Даян Лейн. В последните години чаровният актьор решава, че образът на романтичен красавец вече не задоволява творческите му амбиции и се обръща към към социалните теми.

"През последните три десетилетия имах успех и днес мога да си позволя да работя в по-малки продукции... Киностудиите се интересуват от възможностите за реализиране на огромни печалби. Но аз все още правя същите филми, които съм правил в началото на кариерата си. Малки, интересни, със силни персонажи и силна история. Това изобщо не е повлияло на живота ми”, споделя той.

Актьорът в най-новия си филм "Норман"

Известно е, че актьорът е привърженик на будизма и личен приятел на Далай Лама. Той от години се бори за свободата на Тибет и е в конфликт с китайската политика, като изразява публично недоволството си от нея. Това му коства забрана да влиза на територията на Китай, както и участие в кинопродукции, спонсорирани от тази държава. Но той не отстъпва от принципите си и защитава каузите си. Просто наистина е такъв, какъвто е.

AFISH.BG ви предлага една рецепта за щастие, споделена от актьора:

„Има едно мощно упражнение, което е доста просто и аз започнах да използвам преди много години.
Който и да съм се срещал по пътя си, било то човек или насекомо, първата мисъл, която допускам, по отношение на това същество, е: "Желая ти щастие!" Но най-важното е, че тази идея, наистина трябва да бъде първата:
"Желая ти щастие".
Тази мисъл напълно ще промени това, което се случва между вас и този човек. Казвам това, изхождайки от личен опит.
Понякога е много трудно, когато срещнете врага, когато се окажете лице в лице с неочаквано трудна и тежка ситуация...
Преобразувайте егото, отпуснете се, превърнете в Любов.
"ЖЕЛАЯ ТИ ЩАСТИЕ!"
Опитайте и ще видите колко много ще се промени всичко във вашия живот.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)