Събота, 15 Август 2020
„Половината от режисьорската работа е да избереш правилните актьори”

„Половината от режисьорската работа е да избереш правилните актьори”

30 години Джон Хюстън седи в режисьорския си стол на небесната снимачна площадка

Хюстън пише сценариите за повечето от 37-те филма, които режисира, много от които се превръщат в класически произведения в историята на киноизкуството: „Малтийският сокол” (1941), „Съкровището на Сиера Мадре” (1948), „Кей Ларго” (1948), „Африканската кралица” (1951), „Непригодните” (1960), „Човекът, който искаше да бъде крал” (1975), „Честта на фамилия Прици”.

В произведенията му блестят имената на изпълнители като Хъмфри Богарт, Лорън Бакол, Катрин Хепбърн, Мерилин Монро, Кларк Гейбъл, Шон Конъри.

С дъщеря си Анжелика Хюстън, 1961

В дългогодишната си кариера той получава 15 номинации за награда „Оскар“ в различни категории, спечелвайки две от тях.
Хюстън е син и респективно баща на известните холивудски артисти Уолтър Хюстън и Анжелика Хюстън, като и двамата печелят „Оскар“ за изпълненията си във филми под неговата режисура - баща му за ролята си в „Съкровището на Сиера Мадре”, а дъщеря му – за „Честта на фамилия Прици”.

Статуята на Джон Хюстън в Пуерто Валярта

Статуя на Джон Хюстън, изобразен седнал на режисьорския си стол, е поставена в мексиканския курортен град Пуерто Валярта на плажа, където той заснема „По пътеката на игуаната” („On the Trail of the Iguana”) по произведението на Тенеси Уилямс „Нощта на игуаната”.

AFISH.BG