Понеделник, 10 Август 2020
"Мен така са ме учили"

"Мен така са ме учили"

Любимата фраза на култувия за българското кино режисьор Борислав Шаралиев (22.08.1922 – 9.05.2002)

Борислав Шаралиев е един от първите съвременни кинорежисьори, учил при известния руски режисьор Михаил Ром. Той е създателят на редица от най-популярните български филми. Негови са „Рицар без броня“ (1965) с участието на Апостол Карамитев. филмът е удостоен със „Сребърният лъв на Свети Марко“ във Венеция и още няколко награди. „Един снимачен ден“ (1968) е обявен за „най-неустоимото обяснение в любов към киното, правено някога от български режисьор“. „Васката“ по сценарий на Валери Петров, „Сбогом, приятели!“, „Всичко е любов“ (в главната роля Иван Иванов) също са сред легендарните филми на Шаралиев.

"Сбогом, приятели", Владимир Смирнов и Младен Младенов

Той създава и телевизионна поредица посветена на Априлското въстание (1876), а именно „Записки по българските въстания”, екранизация по книгата на Захари Стоянов. Друг филм на историческа тематика е „Борис I“ (1983 – 84), една сага в две части, разказваща за покръстването на славяни и българи в християнската вяра.

Апостол Карамитев и Олег Ковачев в "Рицар без броня"

Борислав Шаралиев участва активно в изграждането на българското кино, като цели поколения актьори са получавали своя шанс да направят своя дебют в неговите филми като Иван Иванов, Радко Дишлиев, Олег Ковачев.

В периода 1972 – 1980 е народен представител.

Янина Кашева и Иван Иванов във "Всичко е любов"

След промените през 1989, творецът е и директор на киностудия „Бояна“. В един от най-трудните периоди за бългаското кино, когато държавата няма никакви средства за култура, той се опитва да съхрани поне техническата база и кадрите, които някой ден отново да радват публиката с родно производство на игрални филми.

Носител е на Димитровска награда.

"Борис I" със Стефан Данаилов в главната роля

Творецът почива на 79 годишна възраст след кратко боледуване, като оставя повече от 20 филма в историята на българското кино. Оставя своята следа - точно с таланта, даден му от Бога и с почтеността, на която е научен.

AFISH.BG