Понеделник, 10 Август 2020
Не може да не го помните!

Не може да не го помните!

Легендарният актьор Владимир Конкин и на 66 е с несломим дух

Роден е в Саратов на 19 август 1951 г. Заради вроден порок на сърцето е освободен в училище от трудово и физическо възпитание, по тази причина и не отбива задължителната военна служба. Но по ирония на съдбата изиграва едни от най-запомнящите се образи на хора под пагон.

 

В киното влиза бравурно чрез ролята на Павел Корчагин в сериала „Как се каляваше стованата” и става звезда, още преди последния епизод, защото съумява да предаде на героя си лиризъм, романтика и интелигентност, липсваща в предщестащите интерпретации на образа. Засипват го с предложения за участия, но той много внимателно подбира ролите си, повечето отказва, но работа не му липсва. Съумява да се запази от преекпониране на вече създаденото впечатление за типаж.

С Владимир Висоцки в "Мястото на срещата да не се променя"

Пет години след първия му филм идва следващият полет към върха на славата – режисьорът Станислав Говорухин му предлага да снима главна роля, на старши лейтенант Владимир Шарапов, заедно с Владимир Висоцки и Армен Джигарханян, в култовата лента „Мястото на срещата да не се променя”. Филмът е гениален. След десетилетия от премиерата му, той продължава да е актуален, да се ползва с небивал успех и да привлича вниманието и признанито на всяко следващо поколение. Ролите на Конкин и Висоцки стават легендарни, дори на героите им Шарапов и Жеглов е издигнат паметник в Киев пред министерството на вътрешните работи.

В "Как се каляваше стоманата"

А Владимир Алексеевич продължава актьорската си кариера, наблягайки на театралната сцена, но приема и снимки в киното, където търси изява в по-широк диапазон от наложения романтичен образ на героите му.

Интересно от битието му извън светлинта на прожекторите е, че той има прекрасно семейство – като четвъртокурсник в театралното училище се жени за любимата си Ала, с която имат двама синове-близнаци Святослав и Ростислав, и дъщеря София. Те остават заедно в продължение на 39 години, разделя ги смъртта на Ала през 2010 г.

Владимир претърпява две сърдечни операции, но продължава активно да дублира чуждестранни филми и да пише разкази и есета. Радва се на пет внучета, а очите му са все така очарователно сини.

AFISH.BG