Сряда, 05 Август 2020
“Любовта е като цигара, щом изгори, можеш да запалиш нова”

“Любовта е като цигара, щом изгори, можеш да запалиш нова”

Вчера Силви Вартан навърши 73!

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в софийското село Искрец. Баща ѝ, Жорж Вартанян, е роден във Франция, от майка българка и баща арменец. В София той работи като аташе във френското посолство. Майката на Силви, Илона, е дъщеря на известния архитект Рудолф Майер, потомък на унгарски евреи.

 

През 1950 година филмовият режисьор Дако Даковски, който е приятел на баща ѝ, ѝ предлага ролята на ученичка във филма „Под игото“. Този неин първи допир с киното поражда мечтата на Силви за по-късни изяви на сцената. Семейството живее в София, но когато Силви е 7.годишна, емигрира в Париж. Там съкращават фамилията си на Вартан, за да звучи по-френски. Първоначално живеят трудно, но през 1960 вече сменят хотелските стаи със собствен апартамент.

Братът на Силви е вече студент и свири на тромпет. Влиза в музикалните среди и това му дава възможност по стечение на обстоятелствата, да предложи сестра си при записа на песента „Panne d'essence“ в дует с Франки Джордан. Това е началният тласък на бъдещата голяма кариера на Вартан. За Франция тя се превръща в ученичката, тануваща туист, което й коства да напусне училище, но й разкрива звездни хоризонти. Тя подписва договор с „Ар Си Ей Рекърдс“ за записването на първата си плоча „Когато филмът е тъжен “, която излиза през декември 1961 година. От тук нататък нейната кариера се движи във възходяща линия, освен талантлива изпълнителка, тя е и хубаво момиче което публиката гледа с удоволствие.

"Златната двойка" на Франция

На 12 декември същата година Силви Вартан за първи път се появява на сцената в парижката зала „Олимпия“. Тогава Силви е само подгряваща певица, излизаща пред публиката преди концерта на Венс Тейлър, но това се оказва съдбоносна нощ за младата певица. На концерта присъства също изгряващия на сцената Джони Холидей. Няколко месеца по-късно двамата отново се срещат, следва първото им съвместно турне, който се оказва истински хит. По време на това турне започва тяхната любовна връзка. Публиката ги обича, наричат ги “златната двойка на Франция", но двамата твърдят, че са само добри приятели и нищо повече. Една година след срещата им в зала “Олимпия” двамата за пръв път разкриват, че се обичат и че са се сгодили. “Любовта ни беше луда, бяхме млади и напълно в плен на чувствата си. И до ден днешен не знам от какво е направен този човек. Връзката ни беше като огън, горя буйно, но остави след себе си само пепел - разказва Силви.

С Джони Холидей, 1970

Сватбата на Силви Вартан и Джони Холидей (известен като "лошото момче на Франция" и „френският Елвис Пресли“) е на 12 април 1965 година в Локонвил Франция, където родителите на Силви са се установили да живеят. Брачната церемония трябвало да бъде тайна и интимна, но свещеникът който ги венчава не запазва тайната и повече от 2 000 души се стичат на церемонията, между които 180 папараци-фотографи. Сватбата на “златната двойка” предизвиква масова истерия във Франция, на следващият ден младоженците са на първите страници на всички вестници и списания в страната. Лудо влюбените младоженци заминават на романтичен меден месец в Лас Палмас, Карибите. Следват съвместни турнета, които жънат успехи из цял свят. Силви и Джони се превръщат в най-големите звезди на Франция.

С Ринго Стар, 1964

Но шеметната сценична кариера и битът не вървят ръка за ръка. След раждането на сина им Дейвид през 1966 г., опиянението на Джони от бащинството бързо се сменя с отегчение. Силви подава молба за развод, научавайки това Холидей прави опит за самоубийство и двамата продължават брака си, който оттук нататък е поредица от раздели и събирания. През 1978 г. във всички медии се говори отново за техния развод, Джони декларира, че още обича жена си, но самата тя запазва мълчание. По-късно споделя в интервю, че е решила да запази мълчание в името на сина си, но че не може да „украси“ миналото и да го направи по-розово отколкото е. Връзката им е обречена, през годините те се събират и разделят десетки пъти. “Направих всичко възможно да запазя семейството ни. Исках Дейвид да расте до баща си. От любовта ни с Джони обаче не беше останало нищо”. През ноември 1980-а разводът на „златната двойка” е окончателен факт.

Силви продължава да гради солова кариера. Тя вече е популярна в цял свят, канят я да изнася концерти на всички континенти. Една година след развода с Джони Холидей Силви среща любовта отново. През 1981 г. тя е поканена да журира на конкурс в Япония, а колега в журито е американският продуцент от италиански произход Тони Скоти. “Любовта е като цигара, щом изгори, можеш да запалиш нова”, казва днес Силви. Певицата и Скоти и до днес живеят щастливи заедно. Той я придружава навсякъде и се грижи за кариерата й, тя намира у него упора и най-вече спокойствие. От 1997 г. двамата се грижат за българчето Дарина, което осиновяват.

Силви Вартан поддържа връзка със своята родина България, връща се тук за концерти и развива благотворителна дейност. Тя е почетен гражданин на София.

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)