Сряда, 05 Август 2020
Добрият Бен Афлек

Добрият Бен Афлек

Актьорът празнува днес 45-и рожден ден

Той наистина е добър. Добър актьор, добър режисьор, добър сценарист.

Роден е на 15 август 1972 година в Бъркли, Калифорния, но семейството се мести в Масачузетс, когато той е на 2 годинки.

Още на възраст от 8 години Бен се запознава с две години по-големия от него Мат Деймън. Двамата стават най-добри приятели, след като майките им, които работят заедно в образователната сфера, ги запознават и ги окуражават да прекарат време заедно. Двамата биват събрани от еднаквите си интереси и мечти и изкарват много от междучасията си в училище в разговори относно бъдещите си кариери в киното. В късните си тийнейджърски години приятелите неколкократно пътуват до Ню Йорк за прослушвания за роли и дори спестяват пари в обща банкова сметка.

С Мат Деймън на премиерата на "Добрият Уил Хънтинг"

Участвал от дете заедно с брат си Кейси в реклами, Бен бива забелязан през 1993 година Афлек получава поддържаща роля в култовата класика „Объркани и непокорни“ на Ричард Линклейтър наред с редица млади актьори, които впоследствие стават суперзвезди, сред които Мила Йовович и Матю МакКонъхи.

Три главни роли между 1995 и 1997 година правят името на Бен Афлек известно още преди огромния му пробив с „Добрият Уил Хънтинг“. В драмата ‘Glory Daze’ и в романтичната комедия ‘Chasing Amy’ актьорът засвидетелства характерната звездна харизма, необходима за главните роли в Холивуд, наред с остроумието и навременния си комичен изказ. В ‘Mallrats’ пък Афлек използва внушителните си 190 сантиметра ръст и тушира типичното си чаровно излъчване, за да изиграе убедително злобен грубиян. И трите централни превъплъщения донасят на развиващия се актьор кратки, но важни похвали от критическите среди.

В "Арго"

През 1997 година по киносалоните идва и „Добрият Уил Хънтинг“, големият пробив на Бен Афлек и Мат Деймън. Досега филмът е бил пускан по телевизионните екрани в България и рекламиран със спечелените си награди толкова много пъти, че излишни разкази за положителното му критическо възприятие само ще досадят на уважаемия читател. Афлек и Деймън печелят „Оскар“ за оригинален сценарий, а написаната от тях роля на доктор Шон Магуайър донася на гениалния Робин Уилямс дълго отлагания му и напълно заслужен първи „Оскар“ за поддържаща мъжка роля.

С Дженифър Гарнър в сватбения си ден

За Бен следват „Армагедон” и „Пърл Харбър” и той вече е наистина звезда. Но рядко се случва една кариера да е само от възходи. Той попада в големи, но зле направени продукции, които прдизвикват вълна от отрицтелни критики. През този период той започва бурна, но краткотрайна връзка с екранната си партньорка Дженифър Лопес, която завършва с развален годеж.

След година той намира нова любов в лицето на Дженифър Гарнър и нов подем с филма „Холивудленд”, за който получава номинация„Златен глобус” за поддържаща мъжка роля.

През 2007 прави първия си сериозен опит от другата страна на камерата с „Жертва на спасение“, който критиката посреща с одобрение. Вторият му режисьорски филм, „Градът”, в който той играе и главната роля, затвърждава положителните оценки, за да дойде триумфът с „Арго” през 2012 г. – „Оскар” за най-добър филм.

После той поема щафетата от Джордж Клуни да бъде Батман.

Във кариерата си той пак е във възход. В личния си живот – не. След 12 години брак с Дженифър Гарнър и три деца, те се развеждат. Дали изневяра на Бен, дали неговото пропадане в лапите на алкохола и трудното му измъкване от тях, версиите, когато ства въпрос за публична личност от неговия ранг са различни и противоречиви. Едно обаче не подлежи на съмнение – пред Бен Афлек пътят към славата остава широко открит. Остава му само да върви по него напред и нагоре. А в това той наистина е добър.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)