Сряда, 05 Август 2020
„Не съм някоя, която е била, аз съм една, която ще бъде"

„Не съм някоя, която е била, аз съм една, която ще бъде"

Преди три години Лорън Бакол, актрисата с ледения поглед и вярно сърце, напусна настоящето

Родена на 16 септември 1924 в Ню Йорк, Бети Джоан Пърски, както е истинското й име, е единствена дъщеря на еврейски имигранти от румъно-полски произход, роднини на бившия израелски президент Шимон Перес. Когато е на шест години родителите й се развеждат и тя остава да живее с майка си, която успява да й внуши с безрезервната си обич, че момиченцето й е напълно способно да покори света.

 

Хъмфри Богарт и Лорън Бакол в сватбения си ден

Лорън най-напред покорява света на модата, появявайки се през 1943 г. на корицата на престижното модно списания "Харпърс Базар". Точно благодарение на тази й снимка тя е забелязана от съпругата на режисьора Хауърд Хоукс, който предлага на 19-годишната красавица да партнира в"Да имаш и да нямаш" на 44-годишния Хъмфри Богарт, вече голяма холивудска звезда. Между Лорън Бакол и Хъмфри Богарт пламва любов от пръв поглед. Двамата се женят и остават една от най-бляскавите и легендарни холивудски двойки до смъртта на Богарт през 1957 година. Двойката има две деца, по-късно Бакол разказва, че по това време кариерата на съпруга й е била по-важна за нея от собствената й.

С Мерилин Монро в "Как да се омъжиш за милионер"

Сред големите й роли е и тази в "Как да се омъжиш за милионер" (1953 г.), в който филм Бакол си съперничи с другата фатална блондинка от онова време Мерилин Монро. Кариерата й продължава шейсет години, отвеждайки я на снимачните площадки на различни режисьори, като Сидни Лъмет ("Убийство в Ориент Експрес", 1974), Робърт Олтман ("Прет-а-порте", 1994) или Ларс фон Триер ("Догвил", 2003 и "Мандерлей", 2005).

Звездната двойка в "Големият сън"

През 2008 г. тя се появява в култовия телевизионен сериал "Семейство Сопрано". Лорън Бакол, която така и никога не получи "Оскар", с изключение на почетния, присъден й за цялостна кариера през 2009 година, отказваше да бъде легенда, настоявайки да живее в настоящето. А както се оказа – и бъдещето има памет за нея.

С Франк Синатра, с когото има връзка след смъртта на Богарт

Известна в артистичните среди с острия си и остроумен език, тя споделя за мъжете:

„Ние, жените, винаги сме влюбени в мъже от един тип. Това е нашата форма на моногамия.“

"Намерете ми някой интересен мъж, с когото да вечерям, и ще бъда щастлива."

"Една жена не представлява нищо, ако не е допълнена от мъж. Но къде да намериш мъж, истински, в днешно време?"

AFISH.BG