Сряда, 05 Август 2020
„Предпочитам да имам свобода”

„Предпочитам да имам свобода”

Одри Тоту навлиза смело в 5-тото си десетилетие

Родена на 9 август 1976 г., Тоту дебютира на малкия екран през 1996-а. Две години по-късно печели награда за изгряваща звезда на кинофестивала в Безие. Така привлича вниманието на Тони Маршал, който й предлага ролята на Мари в неговия „Салон за красота „Венера” (1999). За изпълнението си печели „Сезар” за начинаеща актриса. През 2000 г. участва заедно с Мишел Ларок, Венсан Перез и Мики Манойлович в романтичния ”Ожени се за мен”.

 

На следващата година е номинирана отново от Френската академия за филмово изкуство за „Невероятната съдба на Амели Пулен” (2001), който постига голям успех в целия свят. Интересното е, че Емили Уотсън отказва ролята на Амели, а Жьоне решава да покани Одри след като я вижда на рекламен билборд.

Следват три силни заглавия за една година - романтичният трилър”Обича ме, не ме обича”, студентският „Европудинг” и мрачният „Мръсни хубави неща” на Стивън Фриърс.

В "Коко преди Шанел"

През 2002-а участва във филма на Ален Рене „Не по устата”, а през 2004-та става част от новия проект на Жан-Пиер Жьоне „Най-дългият годеж”, но той така и не успява да постигне успеха на „Амели”.

В "Невероятната съдба на Амели Пулен"

През 2005-а се снима в продължението на „Европудинг” на Седрик Клапиш - „Руски кукли”, в който отседналите героите се срещат пет години по-късно.

С Том Ханкс в "Шифърът на Леонардо"

През 2006 г. става част от актьорския състав на „Шифърът на Леонардо”, екранизация на едноименния бестселър на Дан Браун. Във филма партнира на Том Ханкс, Иън Маккелън, Жан Рено, Алфред Молина, Пол Бетани и др. До края на същата година се снима в едно романтично заглавие на родна земя „Най-скъпото” (2006), в който играе безценната Ирен, за да стигне през 2009-а до изключителното изпълнение на Габриел Шанел в „Коко преди Шанел”. След филма Одри измества Никол Кидман като рекламно лице на знаменития парфюм „Шанел № 5”, дотолкова успява да се припокрие с образа на великата Коко.

С Ромен Дюри, с когото си партнира в "Китайски пъзел", 2014

Одри Тоту продължава да е сред най-търсените френски актриси, последният филм, в който участва е „Вечност” (2016) , където тя се превъплащава във всичките възрасти на главната героиня. Споделя, че наистина се е сляла с екранния образ и нито миг не е излязла от роля. Не се счита за звезда, но има пълната свобода да избира къде, какво и с кого да снима.

AFISH.BG