Събота, 11 Юли 2020
Мартин Шийн върви уверено по своя El Camino

Мартин Шийн върви уверено по своя El Camino

Днес актьорът празнува 77-и рожден ден

Мартин Шийн всъщност е роден като Рамон Херардо Антонио Естевес на 3 август 1940 г. в Дейтън, САЩ. Има испанско-ирландски произход. Баща е на актьорите Емилио Естевес, Чарли Шийн, Рамон Естевес и Рене Естевес. Също така има и брат актьор Джо Естевес. Носител е на награда „Еми” и на „Златен глобус”. Има звезда на Алеята на славата в Холивуд.

В "Апокалипсис сега"

През 1979 година се снима в станалия исторически филм „Апокалипсис сега“, който заклеймява войната във Виетнам. През 1982 година участва в друг исторически филм - „Ганди“. Снима достатъчно, за да е разпознаваем с таланта си да се превъплъщава в разнолики образи. И в „Джей Еф Кей”, в „Прислужницата, „Без умисъл”, „Розуел”, „Смотаняци”, „Хвани ме, ако можеш”, „Конспирацията Ешелон“, „Любовта се случва“ и „Молба за дъжд“, „Пътят”, повече от четири десетилетия Мартин Шийн остава достатъчна следа в паметта на зрителите и свой почерк в световното кино.

 

Със сина си Чарли Шийн

Снима се и в телевизията, където най-известен е с участието си в успешния сериал „Западното крило“.

С политически активизъм се занимава от 1965 година. Всъщност той приема в актьорската си кариера името Мартин Шийн като знак на почит и уважение към Преподобния архиепископ Фултън Дж. Шийн – католически свещеник, изтъкната обществена фигура и през 60-те години ярък противник на войната във Виетнам. Мартин се обявява против аборта, против смъртното наказание и против войната като средство за разрешаване на конфликти.

 

Със сина си Емилио Естевес

През 2006 година го канят да се кандидатира за американския Сенат, но той отказва. На 1 април 2007 година е арестуван заедно с други участници в протеста срещу използването на пустинята в Невада за военни опити. Но това не го спира и той твърдо стои на своите граждански принципи.

Актьор и човек с характер! Нека е здрав и работоспособен.

AFISH.BG