Вторник, 14 Юли 2020
„Човекът е животното, което отделя най-много време, за да се изхранва самостоятелно”

„Човекът е животното, което отделя най-много време, за да се изхранва самостоятелно”

Един от най-любимите световни актьори, Жан Рено, празнува днес 69-ия си рожден ден

Жан Рено, роден на 30 юли 1948 г. като Дон Хуан Морено-и-Хедерике Хименес в Казабланка. През военните си години той служи в Германия, след което на 17-годишна възраст се премества във Франция, за да работи като актьор. В началото той се присъединява към пътуваща театрална трупа, с която обикаля различни части на Франция.

В "Стрелецът"

Филмовият му дебют е през 1979 г. във филма на Коста Гаврас „Женско присъствие“. Важна роля в кариерата му изиграва доброто му представяне във филма на Люк Бесон „Последната битка“.

Впечатлен от добрата му игра режисьорът, имащ нюх към таланта и това, което може да извади от от един актьор, го кани и следващите си филми – „Метро“, „Голямото синьо“, „Никита”, но големият успех идва с „Леон“ (1994), където участва заедно с Натали Портман и Гари Олдман, и „Ронин“ (1998), където играе заедно с Робърт Де Ниро.

"Леон"

Жан Рено има участия и в немалко американски продукции. През 1996 г. участва заедно с Том Круз в шпионския трилър”Мисията невъзможна”. Снима „Не умирай, Розана“, „Френска целувка“, Пурпурните реки”, бидейки универсален актьор, той прави както драматични, така и комедийни роли, дори такива, на ръба на романтизма, с еднакъв успех – „Гости от миналото”, „Уасаби”, „Часова разлика”, „Шифърът на Леонардо”, „Като готвачите”, „С жени на море”. Сериалът „Джо”, в който той се превъплъщава в полицейски инспектор, обсебен от цигарите и наркотиците, внесе голямо оживление и сред телевизионните зрители. Филмографията му е богата и разнообразна, а всяка лента, която носи на афиша си неговото име, е с предопределен успех.

В "Голямото синьо"

Жан Рено има три брака (последният от които, сключен през 2006 г. с 23 години по-младата от него Зофия) и пет деца. Можe би затова казва:

„В живота има две неща, които са трудни за вършене: да живееш с друг, и да имаш деца. Останалото е сравнително лесно.”

Здраво е стъпил на земята и не се изживява като звезда. Според него „всеки трябва да намери собственото си животно. Както някога племената са си имали тотеми. Трябва да откриеш своя тотем и да бъдеш честен в това. Орел ли си? Или пък крава? Това говори много за теб. Като актьор аз трябва много добре да знам кой съм.”

И знае, което личи във всяка една негова роля.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)