Вторник, 14 Юли 2020
Транспортерът с огън в кръвта

Транспортерът с огън в кръвта

Джейсън Стейтъм на 50!

Един от най-известните английски актьори е роден на 26 юли 1967 г. в гр. Шайърбрук, графство Дарбишър. Израства, отдадане на спорта, отдаден на скокове във вода и бойни изкуства. Носят се слухове, че е участвал в Олимпиадите в Сеул и Барселона, но той ги отрича. Все пак истина е, че бидейки 12 години в националния отбор по скокове във вода, през 1922 г. става 12-и в света.

 

В "Две димящи дула"

В интервю споделя, че за него този спорт е бил просто хоби, от което не могат да се печелят пари. Затова е активен на черния пазар, продавайки „парфюми, бижутерия и други неща, които би трябвало да са скъпи“ из лондонските улици. По време на тренировки обаче го забелязва „търсач на таланти” и Джейсън става успешен модел за дрехите на модната компания French Connection, известна още и като fcuk. Собственикът на fcuk, който е и продуцент на „Две димящи дула“, го представя на Гай Ричи, който търси човек за ролята на уличен търговец и, научавайки с какво Стейтъм си е изкарвал прехраната, го харесва за образа на Бейкън.

„Две димящи дула“ е приет добре както от публиката, така и от критиката и буквално изстрелва Стейтъм в светлината на прожекторите. Две години по-късно – през 2000 г. – Стейтъм си партнира със звезди от ранга на, Брад Пит, Вини Джоунс, Бенисио дел Торо и Денис Фарина във втория филм на Ричи – „Гепи“, който също жъне големи успехи.

С Мики Рурк, с когото си партнират в "13"

През 2001-а участва в два филма – „Призраци от Марс“ на Джон Карпентър и „Единственият“ с Джет Ли. В „Гаднярът“, където си партнира с цяла плеяда звезди на британското кино, играе ролята на опасен затворник, избран да участва във футболен мач между затворници и надзиратели.

С Джесика Алба в "Механикът"

През 2002-а Стейтъм е избран от Люк Бесон за главната роля във филма „Транспортер“. Там той играе Франк Мартин, бивш служител в специалните сили, който изкарва прехраната си като транспортьор, пренасящ деликатни пратки „от врата до врата“ без да задава излишни въпроси. Следват поддържащи роли в „Италианската афера“ и „Лондон“, преди отново да поеме главната роля в продължението на „Транспортер“, новия филм на Гай Ричи „Револвер“ и екшъна „Огън в кръвта“. Има малки роли в „Съучастникът“ с Том Круз и Джейми Фокс. Следват „Огън в кръвта”, „Бързи и яростни”, „13”, „Механикът”, част от който е сниман в България, филмографията му просто чертае един път към върховете на актьорското майсторство и го превръща в любимец на кинозрителите.

С любимата си Роузи

Преди месец Джейсън Стейтъм получи най-големия подарък от съдбата – сина си Джак, с койТо дари дългогодишната му приятелка, супермодела на „Виктория Сикрет“ Роузи Хънтингтън Уайтли.

AFISH.BG