Събота, 11 Юли 2020
"Хубавите неща се случват на тези, които знаят да чакат"

"Хубавите неща се случват на тези, които знаят да чакат"

Мат Лебланк, познат повече като Джоуи, празнува днес 50-годишният си юбилей

Роден е на 25 юли, 1967 г. в Нютън, Масачузетс. Той е популярен с ролите си в телевизионните сериали „Приятели“ и „Джоуи“. Лебланк взима участие и във филмите „Изгубени в космоса“, „Ангелите на Чарли“ и „Ангелите на Чарли: Газ до дупка“. Има три номинации за награда Еми и четири номинации за Златен глобус. През 2012 година печели Златен глобус за „Епизодите“.

Учи в професионално техническо училище, откъдето излиза подготвен като дърводелец (спомняте ли си епизода от "Приятели", в който свърши доста дърводелска работа в апартамента?). На 18 години се премества във Флорида, за да живее с баща си, но година по-късно заминава в Ню Йорк, където си намира ангажименти като модел в телевизионни реклами за джинси Ливай и Кока-Кола.

Една от рекламите му (за кетчупа Хайнц - "Хубавите неща се случват на тези, които знаят да чакат") през 1987 печели награда и му носи популярност, което му помага да си намери работа в телевизията.

През 1989 се премества в Холивуд, но няколкото сериали, в които участва, имат много кратък живот с изключение на "Женени с деца", но там се появява само няколко пъти. И така, до 1994, когато се явява на кастинга за един нов сериал - "Приятели".

В "Приятели" Мат Ле Бланк получава ролята на Джоуи, не особено съобразителен, но неотразим за жените, актьор в сапунката "Дните на нашия живот", съквартирант на Чандлър (Матю Пери) и съсед на Моника (Кортни Кокс-Аркет).

С Мелиса Макнайт, преди да се разделят

Ролята на Джоуи Трибиани не само направи лицето му изключително популярно, но и му даде възможност да започне кариера и в киното. "Ед" през 1996, главна роля в "Изгубени в космоса",(1998), и участие в мегахита "Ангелите на Чарли"(2000) с Луси Лиу, Дрю Баримор и Камерън Диас, както и в продължението му.

Мат Лебланк с дъщеря си Марина

През 2003 година Мат Ле Бланк се жени за актрисата Мелиса Макнайт, а на 8 февруари, 2004 се ражда първата му дъщеря Марина Пърл Ле Бланк. Детето обаче идва на бял свят с мозъчно заболяване, предизвикващо гърчове и заплашващо с инвалидност. За щастие Марина преодолява проблема само за една година, но преди това бавачката й успява да продаде историята на таблоидите. Мат и Мелиса не успяват да се справят с напрежението и болката, натрупани през този мрачен период от живота им и се разделят. Самият актьор сам преминава през нервен срив и продължителна депресия. Сега обаче Марина е тийнейджърка и двамата с баща си често са заедно. Мат твърди, че не му и минава през ума да се жени повторно. Поне засега.

AFISH.BG