Събота, 11 Юли 2020
"Никога не играя, просто показвам какво животно се крие вътре в мен"

"Никога не играя, просто показвам какво животно се крие вътре в мен"

На 62 години актьорът Уилям Дефо влиза в ролята на Ван Гог

Уилям Дефо е роден на 22 юли 1955 г. в Апълтън, Уисконсин, САЩ. Баща му е  лекар, има още шест братя и сестри. Дефо започва да играе като тийнейджър, а на 17 години влиза да учи в университета в Уисконсин, Милуоки. Присъединява се към експерименталната трупа Theatre X. След турнета в САЩ и Европа, през 1977 г. Дефо се премества в Ню Йорк, където става член на авангардния театър Wooster Group.

В "Взвод" с Чарли Шийн и Том Беринджър

След дебют в киното, където снима в малки роли, през 1986 г. идва „Взвод” - за превъплъщението си в Илайъс, Дефо печели номинация за „Оскар”. Пътят към успеха му е открит - той се снима в изключително въздействащия „Последното изкушение на Христос” (1988) на Мартин Скорсезе. После Уилям се превръща във ветеран от Виетнам в „Роден на 4-ти юли” (1989). На следващата година се снима при Дейвид Линч в „Диво сърце” (1990). Следва завой по посока на блокбастърите с ролята в „Реална опасност” (1994) с Харисън Форд, по книгата на Том Кланси.

В "Английският пациент"

Същата година печели възхищението на критиците като Т. С. Елиът в „Tom and Viv”. През 1996 г. се снима в „Английският пациент” (1996). На следващата година участва в „Affliction” на Пол Шрьодер. Следват „Екзистенц” (1999) на Кроненберг и „Светците от Бундок” (1999). Три години по-късно се превръща в зеления гоблин от „Спайдър-мен” (2002), участва и във втория и третия филм от поредицата. През 2003 г. дава гласа си на Гил в „Търсенето на Немо” и се появява в „Имало едно време в Мексико” на Робърт Родригес. През 2004-та се снима отново при Скорсезе в „Авиаторът”, а 12 месеца по-късно при Ларс фон Триер в „Мандерлей”.

В "Последното изкушение на Христос"

През 2005 г. работи заедно с Джада Колагранде във филма „Before It Had a Name” (2005). Сътрудничеството прераства в любов  и двамата се женят същата година. Следва трилърът „Човек отвътре” с Дензъл Уошингтън, Клайв Оуен, Джоди Фостър.

Дефо просто методично изкчва стъпало по стпало своята звездна кариера. След като получи „Кристален глобус” за цялостно творчество, последната новин за него е, че се превъплътява в ролята на Винсент ван Гог във филма „Врата към вечността”. Символично за актьора, който с играта си досега вече е открехнл тази врата.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)