Понеделник, 21 Септември 2020
„Не искам да съм филмова звезда. Искам да участвам във филми, които са звезди”

„Не искам да съм филмова звезда. Искам да участвам във филми, които са звезди”

Харисън Форд днес празнува своите юбилейни 75 години

Харисън Форд е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго. Баща му е ирландец, а майка му е руска еврейка. Харисън завършва Maine Township High School East. След това се мести в Ripon College в Уисконсин, където учи за кратко актьорско майсторство. След като завършва, започва да се снима в телевизията. След няколко години обаче, Форд загубва вяра в себе си и понеже не постига някакви особени успехи, се отказва от актьорството и започва да се занимава с дърводелство.

Но три години по-късно се завръща с филма "Американски графити" на Джордж Лукас през 1973-та. Година по-късно се снима в "The Conversation" на Франсис Форд Копола, с Джийн Хекман. Безспорно 1977 г. е годината, в която Харисън Форд става световно известен. Причината е премиерата на "Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда" на Лукас, където играе култовата роля на космическия пилот Хан Соло. В края на 80-те, през 1979 г. излиза и "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола, с Марлон Брандо, Мартин Шийн, Лорънс Фишбърн, Денис Хопър.

С Кари Фишър в "Междузвездни войни", 1980

80-те започват ударно – премиера има "Междузвездни войни: Епизод V – Империята отвръща на удара", а година по-късно излиза "Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" на Стивън Спилбърг. Очевидно Форд вече няма никакво намерение да се отказва от филмовата си кариера, тъй като тя е повече от успешна. Следва "Блейд рънър" на Ридли Скот през 1982 г., а през 1983 г. излиза и "Междузвездни войни: Епизод VI – Завръщането на джедаите". Няма време за почивка и през 1984 г. по екраните тръгва "Индиана Джоунс и храмът на обречените" отново на Спилбърг. В края на 80-те Харисън Форд участва още в "Безумецът" (1988) на Роман Полански, "Работещо момиче" (1988) на Майк Никълс, със Сигорни Уивър, Мелани Грифит, Алек Болдуин, филм, който разкрива и комедийния му талант. Следва "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" (1989) с Шон Конъри.

С Мишел Пфайфър в "Работещо момиче"

С Шон Конъри

90-те години започват с "Невинен до доказване на противното" и "Относно Хенри" с Анет Бенинг. През 1992 г. излиза "Патриотични игри" на Филип Нойс, със Самюъл Джаксън. Година по-късно е премиерата на "Беглецът" с Томи Лий Джоунс, а през 1995 г. излиза филмът на Сидни Полак "Сабрина" с Джулия Ормънд.

В "Междузвездни войни" еп.8

През 1997 г. Харисън Форд си партнира с Брад Пит в "Жив дявол", а същата година излиза и екшън драмата "Еър форс едно" с Гари Олдман и Глен Клоуз. Година по-късно е премиерата на "Седем дни, седем нощи". Следват заглавия като "Прозрачно минало" (2000) на Робърт Земекис, с Мишел Пфайфър, "К-19"(2002) на Катрин Бигълоу, с Лиъм Нийсън, "Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп" (2008) на Стивън Спилбърг, с Кейт Бланшет и "Crossing Over" с Рей Лиота. Форд продължава да снима в "Сутрешен блок" (2010) с Даян Кийтън и "Каубои и извънземни" (2011), „Играта на Ендър” (2013), „Вечната Аделайн” и „Междузвездни войни - Силата се пробужда”.

В "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп"

Докато живее в ранчото си и се отдава на хобито си да дърводелства, зрителите очакват новата му поява на екрана, която непременно ще се случи. Защото Харисън Форд се определя като „помощник-разказвач”: „Това е като да бъдеш сервитьор или обслужващ бензиностанция, но ако имам късмет, аз обслужвам по 6 милиона седмично.”

С Лиъм Нийсън в "К-19"

AFISH.BG

 

 

Свързани статии (по етикет)