Вторник, 11 Август 2020
Фасбиндер между стимулантите, алкохола и любовните афери

Фасбиндер между стимулантите, алкохола и любовните афери

Емблематичното му кожено яке, незаменимият велосипед и бунтарският му вид стават негова запазена марка

 

Райнер-Вернер Фасбиндер, роден на 31 май през 1945 година, е ключова фигура от авторското течение „ново немско кино“. Смело може да се твърди, че творчеството му от края на 60-те до началото на 80-те години на XX в. е причина течението да разцъфти. Преди всичко обаче Фасбиндер е бунтар, чийто живот и изкуство са белязани от силно противоречие. Открито бисескуален, той се жени два пъти, като едната му съпруга играе във филмите му, а другата е негов редактор. Нелепо обвиняван от недоброжелатели в антикомунизъм, мъжки шовинизъм, антисемитизъм дори антихомосексуализъм, той успява да завърши огромен брой кинопроекти (44). Всички те демонстрират неговата дълбока сензитивност по отношение на социалните аутсайдери и ненавистта му към институционалното потисничество. Някои намират филмите му за противоречиви и авангардни. Генерално обаче той е оценяван от немското общество за начина, по който иронизира комплексите му.

Фасбиндер е абсолютен антиконформист, с безпорядъчен, безумен начин на живот, обилно подхранван със стимуланти, алкохол и любовни афери. Емблематичното му кожено яке, незаменимият велосипед и бунтарският му вид стават негова запазена марка. Умира на 10 юни през 1982 година след злоупотреба с медикаменти на 37-годишна възраст, също като героя си от филма „Faustrecht der Freiheit” ( „Юмручното право на свободата“, 1975). За краткия си живот успява да заснеме 44 филма, включително дългия 931 минути „Берлин Александерплац“. Няма друг режисьор в световното кино, който да се похвали с подобна продуктивност. Той се изявява и като актьор в 36 филма, работи над 24 театрални спектакъла и създава драматургични текстове за сцена.

Най-точно би могло да се каже, че Фасбиндер провокира силни емоционални реакции с всичко, което прави – и в личния и в професионалния си живот и именно тази негова провокативна природа би могла да се усети и преживее напълно когато зрителят гледа филмите му.

Съвсем наскоро, между 10 до 18 май, в Дом на киното в София, любителите на доброто кино имаха възможност да се насладят на специална панорама на известния театрален и филмов режисьор. В рамките на панорамата бяха показани пет от най-емблематичните и успешни филми: „Катцелмахер“, „Лили Марлен“, „Бракът на Мария Браун”, „Лола“ и „Германия през есента”.

 

Снимка: stern.de, operationkino.net

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)