Събота, 15 Август 2020
Карол Бейкър: Животът, изглежда, е един безкраен сериал за оцеляване...

Карол Бейкър: Животът, изглежда, е един безкраен сериал за оцеляване...

Един от секссимволите на 60-те години

 

На днешния ден, 28 май 1931 г. в Джонстаун, Пенсилвания, в семейството на пътуващ търговец се ражда една от легендите на киното – Карол Бейкър. Известността си тя получава най-вече с драматичните си роли през 60-те години на миналия век. Кариерата ѝ започва като асистентка на фокусник, но е забелязана и през 1953 г. играе малка роля във филма „Лесно е да се обича”. През 1956 г. Елия Казан я кани във филма си „Baby doll” по пиесата на Тенеси Уилямс и тази роля ѝ носи номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и “BAFTA”. В същата година тя се появява на екрана във филма „Гигант” заедно с Джеймс Дийн и Елизабет Тейлър. В следващите две десетилетия е непрекъснато ангажирана, участва в снимки и различни театрални продукции. През 1964г. е ангажирана за филма „Мистър Моисей”, които се осъществяват в Африка. След завършването на снимките в пресата се появяват съобщения за това, че местен масайски вожд бил толкова влюбен в актрисата, че бил готов да даде за нея 150 крави, 200 кози и овце и дори 750 долара в добавка.

Нова вълна от слава залива Карол с излизането на филма  „Харлоу”, основан на биографията на Джейн Харлоу – популярен през 30-те години секс-символ. Филмът достига печалба от 13 милиона долара и става хит на 1965 г. в САЩ.

През 80-те години Бейкър пише три  автобиографични книги, първата от които „Baby Doll: An Autobiography” излиза през 1983 г. „Не исках да пиша автобиография... но исках да пиша – казва тя. – Въпреки всичко, не мога да кажа за себе си „Аз съм писател” по начина, по който казвам „Аз съм актриса”.”

В цялата си кариера Карол Бейкър изиграва общо повече от 80 роли в киното, театъра и телевизията. На нейно име има звезда на Алеята на славата в Холивуд, носител е на Медал на честта на  National Arts Club. 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)