Събота, 15 Август 2020
Хелена Бонъм Картър на 50 (трейлър)

Хелена Бонъм Картър на 50 (трейлър)

Британската актриса не спира да се превъплъщава в най-различни образи на големия екран

 

Завладяваща, ексчентрична, интелигентна, рошава или шикозна, героиня от приказките и екранен образ от сериозните филми – всичко това е британската актриса Хелена Бонъм Картър. Няма смисъл да изброяваме всичките ѝ роли в киното или анимационните персонажи, чиито герои е озвучила.

Хелена Бонам Картър е родена на 26 май 1966 г. в Лондон Баща ѝ Реймънд Бонам Картър е директор и представител на Английската банка към МВФ във Вашингтон, а майка ѝ Елена е психотерапевт.

След 5-годишна връзка с Кенет Брана тя намира любовта в лицето на режисьора Тим Бъртън, от когото ражда двете си деца – Били и Нел. За съжаление тя се разделя и с него през 2014 година след 13-годишно съжителстване.

За изпълнението си в "Wings of the Dove" на Ян Софтли, тя получи номинация за Оскар за най-добра актриса, както и за Златен Глобус и за Наградата на Актьорската гилдия.

Носителка е на наградата Genie за най-добра актриса за "Margaret's Museum" на Морт Рансен и бе номинирана за Еми за мини сериала „Мерлин" на Стив Байрън.  Отличена е с наградата БАФТА за най-добра поддържаща женска роля в „Речта на краля“ и с наградата Еми за най-добра актриса в „Инид“.

По време на снимките на филмовия ѝ дебют „Лейди Джейн" на Тревър Нан, режисьорът Джеймс Айвъри ѝ предлага спонтанно да участва в "A Room with a View". Това е първата от серия роли по адаптации на Е.М. Форестър, която и донася международно признание и е последвана от "Where Angels Fear to Tread" на Чарлз Стъридж, "Howard's End" на Айвъри.

Телевизионните изяви на Бонъм Картър включват: "Magnificent 7", който е вдъхновен от живота на Джаки Джаксън, майка на седем деца, три нормални дъщери и четири сина аутисти; "Dancing Queen"; "Fatal Deception"; "A Dark Adapted Eye"; "Merlin"; и "Henry VIII." Участията и е театъра включват: "Woman in White"; "The Chalk Garden"; "House of Bernarda Alba"; и "Trelawny of the Wells."

Сега предстои да се наслаждаваме на изпълнението ѝ в „Алиса в огледалния свят“ по книгата на Луис Карол. Жанрът е определен като приключенско фентъзи, а режисьор е Джеймс Бобин. Филмът е продуциран от Тим Бъртън, който е работил и по първата част.

 

AFISH.BG

 


Видео