Понеделник, 10 Август 2020
Днес се открива фестивалът за операторско майсторство „Златното око“

Днес се открива фестивалът за операторско майсторство „Златното око“

Фестивалът се провежда в памет на кинооператора Димо Коларов

 

„Златното око“ е фестивал за операторско майсторство, който се провежда в гр. Попово в памет на родения там кинооператор Димо Коларов. Фестивалът се провежда веднъж на 2 години и води началото си от 1998 година.Организира се от Община Попово и Съюза на българските филмови дейци в сътрудничество с Националния филмов център (Министерство на културата), с подкрепата на Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на телевизионните оператори, БНТ, „Бояна филм“ ЕАД, UVT и Сдружение за среда и култура „Попово XXI век“.

 

В конкурсите на фестивала участват игрални, документални и студентски филми. Досега носителите на награди в различните категории са както следва:

 

1998 – Константин Занков за филма „Търпението на камъка“,

2000 – Емил Топузов за филма „Дан Колов“,

2002 – Христо Бакалов за филма „Опашката на дявола“,

2004 – Георги Николов за филма „Пътуване към Йерусалим“,

2006 – Пламен Сомов за филма „Откраднати очи“,

2011 – Рали Ралчев за филма „TILT“,

2014 – Андрей Чертов за филма „Дъждовен ден.

 

Катето Евро

Катерина Евро, снимка: Цветан Мирчев

 

Днес от 19 часа се открива осмото издание на фестивала. Водеща на откриването ще бъде знаковата актриса Катерина Евро. След официалната част програмата ще започне с прожекцията на първия филм от фестивалния афиш „Жената на моя живот“.

 

Журито, което ще оценява лентите по достойнство е в състав:

проф. Цветан Недков

Роден на 11 юли 1963 г.. Доцент по операторско майсторство. От 2003 година е преподавател по операторство и специални визуални ефекти в натфиз „КР. САРАФОВ” и     главен оператор на БНТ. Носител на множество престижни награди за операторско майсторство.

Катерина Ламбринова

Родена през 1989 година в София. Има бакалавърска степен в специалност „Кинознание“ и е завършила семестриално магистърска програма „Филмово и телевизионно изкуство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2015 година. От 2008 година насам има множество публикации в списание „Кино“, вестник „Култура“, списание „Алтера“, списание „Лик“.

Христо Ковачев

Роден в град София през 1947г..  Завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – магистър „Кино и телевизионно операторско майсторство”. Професионалната му кариера през всичките години се развива изцяло в областта на киноизкуството и телевизионните медии. В периода 1971-1994г. работи в Българска кинематография като филмов оператор, а от 1995-2010г. бях сред основоположниците на най-гледаните частни телевизионни медии като главен и отговорен оператор.

Илка Зафирова

Илка Зафирова е българска театрална и кино актриса. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Моис Бениеш през 1966 г.. Между 1968–1969 е в трупата на пловдивския драматичен театър. На два пъти, през 1970–1971 и през 1974–1975 г. играе и в Драматичен театър — Пазарджик. След 1977 г. се установява в Театър „София“ до 1990 г., когато преминава към състава на Малък градски театър „Зад канала“. Играе и на сцената на Театър 199.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)