Понеделник, 21 Септември 2020
Кевин Костнър, танцуващият със съдбата

Кевин Костнър, танцуващият със съдбата

За и от големия актьор, който днес навършва 62 години

 

Малко хора знаят, че Кевин Костнър е бил добър маркетолог и е имал успешна бизнес кариера. Той познава всички звездни къщи в Холивуд хилс, защото често е организирал екскурзии по тези места. Подобно на „Железния Арни“, си е спечелил пожизнено титлата главен „Бодигард“, благодарение на едноименния филм с Уитни Хюстън.

Неговата кариера е имала своите възходи и падения, но въпреки трудните моменти, от „фабриката за мечти“ винаги са го смятали за актьор от първа величина. И продължават да му предлагат перспективни сценарии и роли, от които той, следвайки вътрешния си глас, се отказва.

"Танцуващият с вълци" го изстреля на върха

Костнър е роден в Калифорния и като дете дори не предполага, че може да бъде актьор. Нещо повече - в гимназията, като честен двойкджия, максимумът му е да се задържи в следващото училище. Баща му, Бил, багерист по професия, често пътува до различни части на страната, затова Кевин и по-големият му брат трябва да сменят местожителството си.

Един ден, уморен от родителските лекции, Кевин решава да се заеме със спорт. Само за една година той пораства с 20 см, възмъжава. Неговите успехи във футбола, баскетбола, бейзбола поразяват всички. От изоставащ тинейджър се превръща в  капитан на училищния спортен отбор. Започва да пее и в хора, пише поезия, посещава курсове за начинаещи писатели. Дори си прави кану и тръгва на пътешествие по реката към Тихия океан.

С втората си съпруга и три от децата му

След гимназията го чакат университетът и постът на преуспяващ маркетолог. Както и женитба със съученичка и спокоен семеен живот. Всичко се променя обаче след срещата му с познат, който убеждава Кевин да обърне внимание на актьорската си кариера. И той приема съвета. Никой не възприема бъдещия актьор насериозно - нито него, нито сценариите, които пише. „Все едно, ще постигна своето - казва Кевин на жена си. - Моля те, повярвай ми! Непременно ще ме забележат в Холивуд!“ Така и става.

На сцената се чувства добре и с бандата си

Триумфът му е „Танцуващият с вълци“ (1990), който му носи две награди „Оскар“ - за най-добър филм и най-добър режисьор. Кариерата му върви нагоре – „Робин Худ: Принцът на крадците“ (1991), „Бодигард“ (1992) ...

Режисьорите се борят да му предложат интересни проекти, а Кевин внимателно подбира. За да не нарани брат си  - ветеран от войната във Виетнам - Кевин отказва ролята във „Взвод“ на Оливър Стоун (1986), смятайки, че филмът не показва американските войници като герои.

Резултат с изображение за kevin costner young model

В началото работи и като модел

Предполага се, че Костнър ще играе генерал Мънро във фантастиния екшън филм „Петият елемент“ (1997), но той отказва по семейни причини. Отказва и главната роля във филма „На шестия ден“ (2000). В резултат ролята поема Арнолд Шварценегер. Пак Костнър е сред основните претенденти за главната роля във филма „Американски прелести“ (1999), но съдбата се усмихва на Кевин Спейси и му носи „Оскар“ за най-добър актьор.

Резултат с изображение за kevin costner criminal

Най-новият му филм "Престъпник"

Костнър все пак преодолява „черния списък“ с пропуснати възможности и продължава да снима. И да отделя много време на хобито си – музиката. Често гастролира със своята група "Kevin Costner & Modern West". Щастливо женен е за втори път и вече е баща на седем деца. Последно го видяхме на големия екран във филма „Пръстъпник“ (2016). „Истинските мъже са тези, които са падали и са се проваляли, но не са се отказали. Накрая те винаги успяват, защото са останали верни на идеите си и на себе си”, твърди Кевин Костнър. А кой би могъл да го знае по-добре от него.

Резултат с изображение за kevin costner

 

Представяме ви избрани цитати на именития актьор:

„Важното в живота е сам да вземаш решения за действията си. Резултатите не винаги имат значение.”

„Ти решаваш дали ще увехнеш като маргаритка, или ще се изправиш и ще продължиш да живееш живота, който ти е даден, по най-добрия начин.”

„Трябва да си дадем сметка, че оставяме нещо след себе си. И това е споменът за нас в децата ни. Това е светогледът, който им помагаме да изградят. Така че, можеш да се променяш за много неща – за модата, за нещата, които харесваш, за музиката, която слушаш. Но става ли дума за ценности, трябва да си твърд като скала.”

„Ако си готов да кажеш на някого, че го обичаш, готов ли си и да му кажеш, че съжаляваш? Ако наистина обичаш, трябва да си готов на това, дори когато мислиш, че си прав. Дори когато знаеш, че си прав.”

„Провалът не те убива. Той само прави желанието ти да успееш по-силно.”

„Когато си дадеш време, отговорите на въпросите, които те тормозят, сами се появяват пред теб.”

„Живеем във времето на цинизма. Трябва да се научиш да го игнорираш. Иначе ще се заразиш и ти.”

„Ако искаш дадена работа, но не си по-добър от конкурента си, тогава работи повече от него. Обикновено желанието и мотивацията са по-важни от опита.”

„Истинските мъже са тези, които са падали и са се проваляли, но не са се отказали. Накрая те винаги успяват, защото са останали верни на идеите си и на себе си.”

„Ще научиш за мъжа повече от това, което прави, отколкото от това, което казва.”

 

Заглавна снимка: Кевин Костнър знае как да посреща успехите и провалите

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)