Вторник, 20 Октомври 2020
„Рай“ на Кончаловски бе избран за най-добър руски филм на 2016-а (ВИДЕО)

„Рай“ на Кончаловски бе избран за най-добър руски филм на 2016-а (ВИДЕО)

Наградата на Гилдията на кинокритиците „Белият слон“ бе връчена в Дома на киното в Москва, през март филмът идва в София 

 

Най-добрият руски филм на 2016 г. според Гилдията на филмовите критици в Русия е „Рай“ на  Андрей Кончаловски. Авторът бе признат и за най-добър режисьор на изминалата година, съобщи РИА Новости. През септември 2016-а той спечели режисьорския приз "Сребърен лъв" и на международния кинофестивал във Венеция, а сега "Рай" се бори за номинация за "Оскар" за неаглоезичен филм.  

„Не знам защо всички са толкова ентусиазирани от „Оскар“-а, това все пак не е главната награда на света, но маркетингът си е маркетинг“, заяви известният режисьор при получаване на отличието „Белият слон“. Кончаловски отбеляза, че този приз е най-скъпият за него, защото е „награда на родната руска критика“.

"Рай" попадна в списъка с деветте заглавия, от които на 24 януари ще бъдат обявени номинираните за тазгодишната награда "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм.

„Наистина ми е скъп, защото потвърждава идеята, която ми хрумна едва след 50 години работа в това изкуство - ние наистина не знаем какво е това език на киното, той е безграничен, трябва да имаме смелостта да признаем, че не знаем какъв е този език и да опитаме да го открием“, допълни режисьорът.

Както „Афиш.бг” вече писа, „Рай” е затрогваща история за съдбите на трима души – рускинята Олга, французинът Жюл и германеца Хелмут, чиито пътища се пресичат сред разрухата от Втората световна война. Ролите изпълняват Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др. Филмът ще бъде сред основните акценти на тазгодишния Международен "София филм фест", който ще се проведе през март в НДК.

 

Челна снимка: След "Сребърния лъв" от фестивала във Венеция, филмът "Рай" донесе и две награди "Белият слон" на Андрей Кончаловски. Снимка: vashgolos.net

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)