Събота, 15 Август 2020
Актрисата с ангелско лице Ава Гарднър

Актрисата с ангелско лице Ава Гарднър

„Към мен бяха много добри, но аз нямам талант”, признава откровено актрисата

 

На 24 декември е родена една от най-красивите жени на 20 век. Ярката, необикновена, екзотична красота прави от това обикновено момиче от многодетно фермерско семейство една от най-разпознаваемите актриси на Холивуд. Известна е като жената „с лице на ангел и тяло на богиня”.

Момиченцето Ава от Северна Каролина с майка си

Ава Гарднър е родена точно на 24 декември, 1922 г. в Северна Каролина. Тя е най-малкото, седмо дете в семейството. На 17 години Ава отива в Ню Йорк, за да посети сестра си. Съпругът на сестрата, любител фотограф, прави няколко снимки на млададата роднина и ги поставя на витрината на магазина си. Именно тези фотографии привличат вниманието на агент на филмовата компания MGM и Ава е поканена в Холивуд.

Една от последните снимки на актрисата, която умира през 1990

Фото  Time Life Pictures

На пробите установяват, че Ава не може нищо - нито да пее, нито да танцува, нито да играе, нито да позира. И въпреки това подписва договор за седем години. Историята на холивудската звезда Ава Гарднър е от тези, за които може спокойно да се каже: „Просто е родена красива!”. Гарднър има кралска осанка, разкошна коса, великолепна фигура, бяла кожа, изключително фотогенични черти, и това я прави мечтата на всеки кинооператор.

Резултат с изображение за ava gardner helmut newton

Хелмут Нютън също снима една от най-красивите жени на 20 век

Кои са нейните предимства знае и самата Ава. Веднъж, след като отказва предложение за интересна роля, тя коментира: „Към мен бяха много добри, но аз нямам талант. Те се опитаха, но напразно.” Гарднър не притежава невероятен чар и обаяние, няма и актьорски талант, или поне харизма. Тя никога не става филмова звезда с главна буква. Но е ослепителна, така че дълги години остава идеал за женска красота. Както пишат тогава медиите, тя има „лицето на ангел и тялото на богиня.”

Така Холивуд прави реклама на красавиците си

Външния вид е основният и най-мощен коз на Гарднър, единственото нещо, което тя има. И всичко, което тя отдава на Холивуд. И той й отговаря със взаимност, защото Холивуд не може да пропусне възможността да направи една красавица секссимвол на епохата и истинска легенда. Ава започва да снима още преди Втората световна война. Но истинският успех идва много по-късно. Сериозните филми с нейно участие са след 50-те години - „Снеговете на Килиманджаро” с блестящия Грегъри Пек (1952), на „Босоногата графиня” (1954) - една от най-интересните роли на актрисата, „Могамбо” с ненадминатия Кларк Гейбъл (1953) - за този филм Ава Гарднър е номиниран за „Оскар”.

В "Снеговете на Килиманджаро" с Грегъри Пек

Красотата на Гарднър привлича мъжете като магнит и тя е чест гост на клюкарските рубрики с множество романи и свързани с тях скандали. Но, както често се получава, красивата външност не е гарант за лично щастие... Тя е омъжена три пъти - за филмовата звезда Мики Руни, за краля от „ерата на суинга” Арти Шоу и, разбира се, за легендата от златната ера на Холивуд Франк Синатра. Щастливо семейство така и не се получава и деца актрисата също няма.

На сватбата с Франк Синатра

Фото Bettman Corbis

Когато най-добрите години от кариерата й си отиват ​​завинаги, Гарднър се мести в Лондон. Сега свикналата с лукса актриса играе само там, където й плащат най-много и не се интересува от сценарии. Към 1986 г. тя вече е сериозно болна, и на 25 януари 1990 г. умира. Минали са много години от периода на нейния разцвет. Сега малко хора си спомнят какви роли играе и къде е снимала. Но и до днес Ава Гарднър се смята за една от най-красивите жени на 20 век. Звездата й продължава да свети ярко в пантеона на имената на Холивуд. Защото красотата е безсмъртна.

 

Ето някои цитати на актрисата:

"Сексът не е чак толкова важен, но е важен, когато обичаш някого истински."

"Мисля, че основната причина за неуспеха на моите бракове е, че винаги съм обичала прекалено силно, но никога мъдро."

"Имам само едно правило, когато се снимам - вярвай на директора и му дай сърцето и душата си."

"Страдах, аз наистина страдах с всичките трима мои съпрузи. Положих неимоверни усилия и започвах всеки брак със съзнанието, че той ще е последен и ще продължи до края на живота ми. Никой от тях обаче не продължи повече от една или две години."

"Когато остарея и съм с бели коси, искам да имам къща край морето. И да рисувам. С много приятелки, хубава музика и алкохол наоколо. И много добра кухня, в която да готвя."

"Иска ми се да живея 150 години. В деня, в който умра ми се иска да бъда с цигара в едната ръка и чаша с уиски в другата."

"Дълбоко в себе си аз съм доста повърхностна."

"Кларк Гейбъл е от онези типове, които, като ги запиташ „Здрасти, как си?”, ще се затруднят с отговора."

Челна снимка: Красотата на Ава Гарднър е безсмъртна 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)