Неделя, 29 Ноември 2020
Аз не съм Хенри Фонда, не съм толкова съвършен!

Аз не съм Хенри Фонда, не съм толкова съвършен!

Това казва за себе си приживе една от големите легенди на световното кино

 

Хенри Джейнс Фонда се ражда на 16 май през 1905 година в Гранд Айлънд, Небраска. Родът Фонда произхожда от Геноа, Италия, но предците му се преместват в Холандия около 1400 година. Сред най-ранните холандски заселници в Америка, в началото на 17-и век, те са основали процъфтяващото и днес малко градче в северната част на щата Ню Йорк, наречено Фонда по името на патриарха на рода Доу Фонда, по-късно убит от индианците. Прародителите на Хенри се преместват в Небраска през 19-ти век.

Големият американски актьор започва творческия си път на сцената на общинския театър в Омаха, в аматьорска трупа от местно значение. След 1926 година вече се установява на театралната сцена на Бродуей в Ню Йорк. Първите му големи роли там включват "New Faces of America" и "The Farmer Takes a Wife". През 1935 втората пиеса е адаптирана и за големия екран и това е началото на изключителната кариера за Хенри в Холивуд.

През 1936 година се жени за Франсис Сиймор, от която има две деца: Джейн и Питър Фонда, които по-късно също ще се превърнат в звезди на големия екран. Най-запомнящите се роли на Хенри Фонда са като Ейб Линкълн в „Младият мистър Линкълн” (1939), Том Джоуд в „Гневът на мравките” (1940) - изпълнение, за което е номиниран за Оскар, и Норман Тайър в „Край златното езеро” (1981), за който получава наградата на Академията за най-добър актьор през 1982 г. С това той става и най-възрастният мъж, награждаван с престижната статуетка.

Кариерата му в киното, продължила почти 50 години, се допълва от незабравимите му роли в театъра и телевизията. Всички помнят „котешката“ походка на актьора, достатъчно е да изгледаме отново „Имало едно време в Америка”. Тя се превръща буквално в негова запазена марка. -Учил се е да играе при Дороти Брандо, майката на Марлон Брандо.

Читателите на списание Entertainment Weekly поставят Фонда на 29-то място сред най-великите кинозвезди на всички времена, а читателите на списание Premiere - на десето място в същия списък. Американският филмов институт му отрежда шестото място сред 50-те легенди на американското кино.

На 20 май през 2005 година бе издадена пощенска марка с неговия образ. Той и дъщеря му Джейн Фонда са първата двойка баща-дъщеря, номинирани за Оскар в една и съща година (1982).

Хенри Фонда казва за себе си:  "Аз не съм толкова прекрасен човек, както повечето герои, които играя, дори съм нарушил повече правила от повечето хора. Но умея да изглеждам достатъчно честен и хората ми вярват, слава Богу! Аз всъщност не съм Хенри Фонда. Никой не може да е толкова съвършен“. А за децата си Джейн и Питър добавя: "Не съм им помагал, нито съм им пречил, нито съм ги водил за ръка. Не се опитвам да се изкарам добър баща, защото не бях такъв. Но инстинктивно усещах, че ако те успеят, биха искали да знаят, че са успели със собствени сили. Виждах проблемите, с които се сблъскваха децата ми, но признавам, че нямам никаква заслуга за това, в което се превърнаха. Те успяха въпреки мен."

 

AFISH.BG