Неделя, 29 Ноември 2020
Последното превъплъщение на Кейт Бланшет

Последното превъплъщение на Кейт Бланшет

Днес актрисата навършва  47 години

 

Убедили сме сe, че Кейт Бланшет може да бъде величествена Елизабет I, изключителна Катрин Хепбърн и дистанцирана и печална Галадриел, мащехата на Пепеляшка или Боб Дилън. Днес  тя е в ролята на звездна рожденичка. Родена е на днешния 14 май, 1969г., в Мелбърн, Австралия, в семейството на морски офицер. От 2007 г. е включена в списъка на сп. Тайм със стоте най-влиятелни хора в света и в списъка на сп. Форбс с най-успешните актриси. Вероятно тези са най- трудните ѝ роли.
 "Годините на актрисите са като кучешките години. Което ме прави на около 120" – шегува се тя.
В последния си филм, "Карол", тя играе домакиня от 50-те години, която прилича на статуя и се заема да съблазнява манхатънска продавачка. Тази тиха буря под формата на филм е адаптация на роман от Патриша Хайсмит - толкова открито автобиографичен, че авторката не се е осмелила да го публикува под свое име. Героинята на Кейт е крехка и съвършена, а цялостната атмосфера на филма е тежка и меланхолична, но много дълбока. „Наречете ме старомодна, но винаги съм смятала, че като актриса трябва да разширявам представата на публиката за вселената“- казва тя и бърза да добави, че филмът е провокация.

След прожекцията за пресата на "Карол", Бланшет казва пред репортер на Variety, че тя самата е имала много връзки с жени - което формално е вярно, доколкото тя има приятелски, семейни и колегиални връзки. Но естествено пресата гръмва, и шумът засенчва самия филм. „Шеговито отвърнах "Ами да, имала съм много връзки с жени" - защото, честно, кой не е имал? Естествено, го казах с "въздушни кавички", но те не попадат в пресата."- уточнява тя. 

За Бланшет все пак не е важно да изпитва симпатия към героите, в които се въплъщава. „Според мен, емпатията е достойна кауза. С някои хора е по-трудно, отколкото с другите. Примерно, ако играех Доналд Тръмп, би било наистина тежка задача. Но бих го изиграла веднага!". Във всеки случай, дори Галадриел не е съвършена, убедена е актрисата, защото всеки има трески за дялане.

Кейт казва, че киното е странно интимна медия. "Някога си мислех, че това се усеща повече в телевизията, защото си в нечий дом, играеш за хората в техния хол. Но сега киното е също толкова близо. Хората вероятно ще гледат "Карол" и на мобилните си телефони. Вероятно ще бъда в нечий джоб. Това е нещо дълбоко интимно. Дори не искам да мисля за това." – споделя актрисата.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)