Неделя, 29 Ноември 2020
Джордж Лукас: Моята съдба е съдбата на счупен друид

Джордж Лукас: Моята съдба е съдбата на счупен друид

 

Още цитати от Бащата на „Междузвездни войни”

 

Джордж Уолтън Лукас е роден на днешния ден, 14 май, 1944г. в Модесто, Калифорния. Баща му – Джордж Лукас Старши притежавал магазин за канцеларски материали.  Бил надарено, тихо дете, увличал се по музика и фотография, но най-запален  бил по високите скорости, постоянно се мотаел из гаражите и участвал в гонки. През 1962г. обаче претърпява тежка катастрофа, която едва не му коства живота, и прекратява тези си занимания. Решава да учи в Университета на Южна Калифорния, където се запознава с Франсис Форд Копола и Стивън Спилбърг. Първият му филм е заснет през 1967г. – късометражна антиутопия за света в ХХV век. През 1970г. снима пълнометражна версия на филма с финансовата подкрепа на Копола и с Робърт Дювал в главната роля. Лентата има голям успех, критиците превъзнасят потенциала на Лукас, филмът получава и три номинации за „Оскар”. Следващият филм на режисьора - “Американски графити” излиза през 1973 г. и също става тотален хит. От него започва и плодоносното сътрудничество между Лукас и актьора Харисън Форд.

През цялата си кариера Лукас на практика режисира само 6 филма, 4 от които са свързани със сагата „Междузвездни войни”. Именно тя се превръща в неговата златна мина. Днес, според американските медии, личното състояние на Лукас  надхвърля $ 5,1 милиарда. Сагата е замислена като “космически уестърн” още през 1971г. Още с излизането си на екран през 1977 г. “Междузвездни войни. Епизод IV - Нова надежда” става сензация. Определят го като революция в кинематографията и като културен феномен, какъвто остава и до днес.  Третият успешен персонаж, който затвърждава славата на Лукас е Индиана Джоунс, успешно пресъздаден на екрана от Харисън Форд за пръв път през 1981. Джордж Лукас обаче отдавна не се занимава с режисиране, а само с менажиране. Всъщност, той е един много успешен предприемач, който има таланта да прави големи пари от филми.

 

Цитати от бащата на „Междузвездни войни”:

„Тайната на филма е в това, че той е илюзия.”

„Личният си успех меря с това, на колко души съм помогнал да са успешни.”

„Ако мечтаете да снимате кино – значи не обичате да го гледате.”

„Имам навик – винаги, когато излезе нов мой филм, отивам на плаж. Просто за да избегна шумотевицата. Но не си правете погрешния извод, че винаги когато съм на плаж снимам нов филм.”

„Можеш да направиш само това, което можеш да си представиш.”

„За съжаление, борбата с тиранията винаги ражда нови тирани.”

„Никога не съжалявам за това, което вече съм направил, а само за това, което ми предстои.”

„Някога много обичах колите. След това много обичах киното. Сега много обичам ранчото си.”

„Моята съдба е съдбата на счупен друид.”

„Съжалявам за това, че така и не станах режисьор на порно.”

„Природата е създала човечеството като огромен механизъм, основан на взаимопомощта. Егоистичният човек е като ракова клетка в този организъм – живее само за своя интерес, убива организма и в крайна сметка умира.”

„Ако искате да направите нещо велико някой ден, спомнете си, че този „някой ден” е днес.”

„Не пробвай! Направи го, или не го прави, но не пробвай!”

„Всеки има талант. Важното е да дочакаш момента, в който ще разбереш какъв е той.”

„Най- важното за един млад режисьор е да оживее и да намери сили за следващ филм.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)