Понеделник, 16 Декември 2019
„На педя от земята“ – от Варна до Ню Йорк (ВИДЕО)

„На педя от земята“ – от Варна до Ню Йорк (ВИДЕО)

По едно и също време филмът на Максим Генчев ще бъде представен на „Златна роза“ и So Independent

 

„На педя от земята“ е единственият независим филм в пълнометражната селекция на  „Златна роза“. В 34-тия фестивал на българския игрален филм, продукцията, режисирана от Максим Генчев, ще сеоценява заедно с още 11 филма.

По същото време лентата ще бъде представена и в Ню Йорк, в Седмицата на независимото кино, на фестивала So Independent. 

Историята във филма:  Средата на 50-те години на миналия век. В гранична застава, заедно със семейството си пристига нов командир – лейтенант Колю Кралев. Изпратен е, за да въдвори ред и дисциплина в едно разпасано гранично поделение. Скоро след това там започват потресаващи убийства, коренът на които е скрит в смяната на два режима. Филмът смесва военна драма и трилър, както и черен хумор с абсурдно комични ситуации, което прави съжета многопластов.

„На педя от земята“ гледайте на 21 септември (сряда) от 20:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. В програмата на фестивала „Златна роза“ филмът ще бъде представен от режисьора Максим Генчев и продуцента Златина Филипова. В ролите: Симеон Филипов, Цветомир Ангелов, Десислава Чутуркова, Ивайло Аспарухов, Евгени Будинов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева и др.

Показва се „Inches from the Ground.jpg“

Максим Генчев за филмовия сюжет и за артистите, с които избира да работи: „На педя от земята“ не е документалистика, а истинско кино. Филм, който не се занимава с историческа достоверност. Това е сюжет по спомени, но има и предположения, развити като кинодраматургия за една система, изградена от илюзии. Филмът е правен както за експерти, така и за широка публика. Много режисьори избират типажни артисти – едните виждат подходящи за екшън роли, другите - само за комедийни. За мен почти всеки актьор има огромни заложби извън определянето като конкретен типаж. Това му дава свобода да развива образа.“

 „Заглавието води към онези ситуации, в които едни скърбят, а други се присмиват. Когато мислим, че ни се случва нещо драматично, ние често не съзнаваме, че всъщност нещата имат решение. На педя от земята – там са илюзиите, които могат да се принизят“, казва още режисьорът. 

Показва се „Десислава Чутуркова - film set.jpeg“

Десислава Чутуркова

 Актрисата Десислава Чутуркова за посланията на филма: „Когато сме на педя от земята, разбираме, че няма време и смисъл да се страхуваме. Принудени сме да преосмислим всичко много бързо и да достигнем онзи катарзис, който може да ни прероди. Мисля, че понякога е необходимо да ни се случва точно това, за да бъдем смели, да вярваме истински в себе си и да си позволим да израснем.“

 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)