Четвъртък, 27 Февруари 2020
Фестивал на анимационния филм в София

Фестивал на анимационния филм в София

На 9 май с карнавално шествие започва международният фестивал "Златен кукер"


Около 1000 филма от 84 страни са кандидатствали за участие в Седмия международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София". Темата на фестивала тази година е "ЧОВЕКЪТ ОТ БЪДЕЩЕТО" и се провежда под мотото СОФИЯ – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА КИНОТО, по програмата на ЮНЕСКО.Фестивалът ще се открие с карнавално шествие по ул. Раковски от 16ч. на 9 май.

След селекция за конкурсната програма тази година са избрани 205 филма, 34 от тях български, 15 - пълнометражни. Те ще могат да бъдат видяни от 9 до 15 май основно в НАТФИЗ, а също и в Дом на Културата Искър. Прожекциите ще бъдат всеки ден от 18,00 часа. Входът е свободен. 
Освен филмите, във фестивала ще има и две големи изложби на най-добрите в анимацията, както и анимационни работилници на едни от най-значимите и успели творци от цял свят. Аниматорът Румен Петков, режисьор на „Джони Браво“ и „Декстър“, ще бъде Председател на Журито на фестивала и ще направи нов майсторски клас в Аулата на НАТФИЗ. Темата на майсторския клас е "АНИМАЦИЯ ИЗВЪН БОРДА ДНЕС". 
Софиянци ще имат възможност да се включат в предвиденото карнавално шествие под наслов "АРИСТОКРАТИТЕ НА АНИМАЦИЯТА".
Международният фестивал "Златен кукер" подкрепя младите аниматори и студентите по анимация. Той страртира дейността си през октомври 2010 г. в София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Фестивалът дава възможност за контакт, обмяна на идеи и е мост между млади професионалисти от цял свят.

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

 • Цигуларката Зорница Иларионова ще изнесе рецитал в НМУ „Любомир Пипков“ в София

  В първия „Концерт за надежда“ за новата 2020-а година в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще гостува цигуларката Зорница Иларионова. Тя ще изнесе рецитал с пианистката Мартина Табакова на 26 януари от 17 часа в НМУ „Л. Пипков“ (ул. „Оборище“ 17)

  В програмата са включени Соната за цигулка и пиано № 4, ла-минор, оп. 23 – Бетовен, Соната за цигулка и пиано № 3, ре-минор, оп. 108 – Брамс, Соната за цигулка и пиано, сол-минор – Дебюси,  „Полетът на сокола” – Алексей Шор, и Цигански напеви – П. Сарасате.

  „Концерт за надежда“ е нов музикален формат с благотворителна кауза, която има за цел да подпомогне музикалното развитие (конкурси, майсторски класове и т.н.) на деца от НМУ „Любомир Пипков“. За събирането на нужните средства се провеждат разнообразни „Концерт(и) за надежда“ всеки месец през учебната година, като в последствие се обявяват всички дарители и събрани средства.

  Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в град Плевен, където започва обучението си в НУИ „П. Пипков“ – в класа на своята майка, цигулковата педагожка Благородна Танева. Успешният екип се премества в НМУ „Л. Пипков“ – София, което младата цигуларка завършва с отличие. Образованието й продължава в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, Испания при именития педагог проф. Захар Брон и в Нов български университет в София при проф. Марио Хосен.

  Зорница Иларионова е носител на първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира с успех на много европейски сцени. Тя е лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“. Има записи в БНР и участия в преки телевизионни предавания. На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава заедно с пианиста Асен Танчев.

 • Хорът на цивилизациите от Антакия с концерт във Военения клуб в София

  Хорът на цивилизациите от Антакия ще изнесе концерт в историческия Централен военен клуб в София, съобщиха от турското посолство

 • Детски фестивал на японската култура в НИМ

  „Пътешествията на Ния и Ниппо” започват на 20 януари