Петък, 25 Септември 2020
Онник Каранфилян, Любен Дилов-син и техният албум за леките жени

Онник Каранфилян, Любен Дилов-син и техният албум за леките жени

Оригинали на известния художник ще бъдат показани само за 24 часа в галерия „Нюанс”

 

17 творби на Онник Каранфилян, включени в албума „Лято с тъжните курви” (извиняваме се за нецензурната дума, но това е заглавието, избрано от авторите), ще бъдат показани в рамките на 24 часа в столичната галерия „Нюанс”. Те са създадени с оригинална авторска техника – гравирани фотографии, и са единствени екземпляри. В рамките на изложбата на разположение за ценителите ще бъдат и последните бройки от лимитирания (99 екземпляра) тираж на книгата. Всичко ще започне в 19 часа на 20 декември и ще продължи до 19 часа на 21 декември, съобщиха от арт салона на ул. "Денкоглу" 42а.

Албумът „Лято с…” съдържа 17 истории и миниатюри, които неизменно започват с едно и също изречение: „Това лято всички курви се влюбиха и платената любов бе по-тъжна отвсякога…” Разказите и миниатюрите се появяват през юли и август в профила на проекта СМУТ (само малки умни текстове) и дълго време читателите са убедени, че са писани от различни автори.

През септември 2016-а с художественото им доразказване се заема Онник Каранфилян и отделните разкази се превръщат в нещо повече от кратки истории. Превръщат се, както казват авторите, в „албум със състояния, облечени в думи и форми, който предизвиква онова трудно определимо усещане, когато Бог реши да ти бръкне с пръст в пъпа – гъдел, гадене, смях и тъга. Но защо Бог ще иска да ти бърка в пъпа, питате се? Може би, за да повдигне отново  въпроса „Имал ли е Адам пъп, или не е?” Или просто да ни напомни самозаблудата, че сме създадени по негов образ и подобие...”

Споменатото лято се повтаря – 1440, 1696, 2016 година, но конкретните дати нямат значение. Ето и какво допълват галеристите от "Нюанс": „Без изрично да е казано, историите се преплитат по странен начин с мита за Синята брада и със съдбата на вероятния му прототип – Жил дьо Ре. В крайна сметка всички тела се превръщат на пепел и остават само думите и формите на спомена. Всяка история и миниатюра в албума е самостоятелно произведение, но нишките се събират и обясняват в спектаклите промоции, които Любен Дилов-син, Онник Каранфилян и техни приятели – актьори, музиканти и художници представят в различни клубове в София и страната.”

Албумът се появява на пазара в два формата – стандратен А4 и ръчна книга – А3, с номерирани, авторизирани графики на Онник. В галерията ще могат да се купях последните 19 екземпляра от 99-те лимитирани бройки.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)