Сряда, 23 Септември 2020
Световнопризнатият български художник Янко Тихов с първа самостоятелна изложба в София

Световнопризнатият български художник Янко Тихов с първа самостоятелна изложба в София

Неговите паспортни серии срещат публиката в галерия „Римини“

 

Световноизвестният български живописец и график Янко Тихов открива първата си самостоятелна изложба в София  - на 19 декември в галерия "Римини", в която ще срещне българска публика със своите паспортни серии. Това е и първото представяне на творчеството на Тихов в родината му от 15 години насам, откакто живее и твори в Лондон. Негови картини са излагани в Националната портретна галерия в Лондон, Кралската художествена академия, Кралското дружество на живописта, Аукционна къща "Кристис" в Лондон, както и в престижни галерии в Сингапур и на множество световни изложения на изкуството.

Резултат с изображение за янко тихов

В едно от интервютата си Янко Тихов споделя, че „когато твориш провокираш себе си и другите". В търсене на тази провокация, посетителите на галерия Римини ще имат възможност предколедно да открият нови идеи и вдъхновения.

Янко Тихов е живописец и график. Дипломира се в НХА – София. Живее и твори в Лондон. В последните години творчеството му засяга теми, вдъхновени от пътешествия, история, имиграция, национална принадлежност, антропология и динамичните промени в световната карта. В Англия се засилва интересът му към дигиталната графика и фигуративната живопис, в които често общата цел е социалният коментар. В паспортната си серия той използва истинско злато. С него рисува гербовете на всяка държава в нейните географски граници и придава уникален слой, който отразява палитрата на светлината. С паспортната серия художникът ни напомня за различните закони и юрисдикции, които обхващат всеки един от нас, обединяващи и разединяващи ни на ‘тези’ срещу ‘онези’. Творчеството на Тихов показва уникален пример за съвременна картография, която прекрасно улавя границите на света днес.

Резултат с изображение за янко тихов

Янко Тихов е представен е от две галерии в Лондон и една в Женева. Негови картини са излагани в Националната портретна галерия в Лондон, Кралската художествена академия, Кралското дружество на живописта, Аукционна къща Кристис, Лондон, престижни галерии в Сингапур и множество световни изложения на изкуството. Печели награди от Кралския институт по живопис във Великобритания, Американското портретно дружество във Вашингтон, Награда за графика в Аржентина и други.

Официално откриване на изложбата – 19 декември (понеделник) от 19.00 ч., в галерия Римини, х-л Арена ди Сердика, ул. Будапеща 2. Изложбата ще продължи до 26 януари 2017 г.

 

Източник: bnr.bg

AFISH.BG