Петък, 25 Септември 2020
Коледна изложба на авторски играчки

Коледна изложба на авторски играчки

Известни художници подредиха „Играчкофилия и играчкофобия”

 

Институтът за съвременно изкуство прави Коледата артистична, като представя уникална изложба „Играчкофилия и играчкофобия” в Галерия ИСИ. Можем да я видим до 7 януари. В нея са представени авторски произведения, творби със сувенирен характер като противотежест на мрачната 2016 г.

След тази бурна и странна година все пак идват празници, обещаващи ново начало. Така че известните автори, сред които Борис Мисирков и Георги Богданов, Боряна Николова, Вито Валентинов, Вълко Чобанов, Димитър Солаков, Иван Мудов, Искра Благоева и Стела Василева, Калина Димитрова, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Кирил Прашков, Мариела Гемишева и Недко Солаков, са направили весела, приказна и забавна експозиция с истинска елха, върху, под и около която гъмжи от арт продукция.

"Мърморещи топки" на Недко Солаков

"Не без връзка с политическите обстоятелства у нас и по света, заради все по-очевидните противопоставяния и противоречия, заради объркаността на политическото пространство и неговата неадекватност през цялата година, се вдъхновихме от често използвания израз „играчка-плачка“. Решихме нашите тиражи да са под наслов „Играчкофилия и играчкофобия”, разказват творците.

"Постно меню" на Кирил Прашков

Играчките като детско забавление съществуват, откакто свят светува. Всеки е имал, може и още да има поне една любима играчка. Времето около Коледа е време на истинската им вакханалия – кукли и колички, конструктори и пъзели в полза на мисленето и/или уменията... Но съвременната култура познава не само детските играчки – животът се изпълни с „играчки“ за големи момичета, както и за големи момчета, опасни играчки, секс-играчки, играчки  невъзможни и непонятни, научни, фолклорни, играчки с механизми и батерии, пружини и балансьори, за стотинки и за хиляди пари.

Изпълнените в ограничени бройки работи на 30 български художници предвиждат възможност за производство на допълнителни екземпляри при интерес от страна на публиката.

 

Челна снимка: "Даровете на паметта" на Калин Серапионов

AFISH.BG