Сряда, 23 Септември 2020
Фотоизложба прехвърля „Мост към Кристо”

Фотоизложба прехвърля „Мост към Кристо”

Експозицията се открива днес в столичната галерия „Vivacom Art Hall”

 

Оранжевата феерия, която през лятото завладя водите на италианско езерото, от днес се пренася в София. Ценителите ще могат отново да видят кадри от забележителната инсталация чрез фотоизложбата „Мост към Кристо”, която се открива в столичната галерия „Vivacom Art Hall” (Телефонната палата).

В експозицията са събрани любителски снимки на българи, посетили „Плаващите кейове” на Кристо и Жан-Клод и отразили преживяванията си от срещата с арт творбата. Това е един от най-мащабните и сложни проекти на Кристо – 3 км кейове, покрити с оранжев плат, разположени върху водите на езерото Изео. Инсталацията с право е определяна за културното събитие на годината.

„Само за 15 дни кейовете бяха посетени от рекордните 1,2 милиона души – припомнят организаторите от БНТ и VIVACOM. – Хора от цял свят се стекоха, за да повървят свободно върху оранжевите понтони. Сред тях имаше и хиляди българи, за които тази среща с творчеството на Кристо Явашев носеше още по-голяма важност и символика: за първи път загърбихме предразсъдъците си и приехме Кристо, българина чужденец, като част от нашата собствена културна идентичност. Така „Плаващите кейове” се превърнаха в своеобразен мост към именития творец.”

Огромният интерес към конкурса за любителски фотографии от Кейовете показва, че половин година по-късно емоцията е все така силна. Повече от 600 души са изпратили свои снимки – лични свидетелства за еуфорията на момента. Специалната селекция на кадрите е направена от Георги Лозанов, Пейо Колев, Евгения Атанасова, Камен Калев и Атанас Петков. Куратор на изложбата е Мария Василева, която успява да подреди парчетата спомени в завършен визуален разказ.

Студенти от Националната художествена академия, ръководени от проф. Греди Асса, ще представят тематична авторска инсталация „Мост към Кристо”. Гостите на премиерата – довечера от 18,30 часа – ще имат възможност да преживеят по различен начин „оранжевото лято” и да „видят” най-голямото арт събитие на 2016-а през множество различни очи. Важна част от проекта „Мост към Кристо” е и едноименният документален филм на журналистката Евгения Атанасова-Тенева, който ще бъде прожектиран по време на изложбата.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)