Неделя, 12 Юли 2020
Български звезди пред обектива на Павел Червенков

Български звезди пред обектива на Павел Червенков

„Сантиментариум” в столичната Градска галерия е първа изложба на фотографа

 

Куп родни звезди в едни от най-сантименталните им моменти можем да видим от утре до 29 януари 2017 г. в Софийската градска художествена галерия. Захари Бахаров, Теодора Духовникова, Вельо Горанов застават пред обектива на фотографа, възпитаник на доц. Петър Абаджиев в НАТФИЗ.

Червенков е работил с почти всички големи рекламни агенции и списания „Егоист”, „Его”, „Мах”, „Amica”, „Eva”, „Playboy”, „Elle”, „Harpers Bazaar”, „Grazia”. „Сантиментариум” е неговата първа самостоятелна изложба.

Актрисата Теодора Духовникова

Портретната фотография е опит да се остави траен отпечатък не само от моментното състояние на едно лице, но да се докосне неговия вътрешен свят, да се разкрие уникалното му присъствие, личност и характер. Пристъпвайки към създаването на портрет, фотографът не е просто регистратор, а тънък наблюдател, психолог, дори изповедник, който улавя детайли, незабелязани или неоценени от останалите.

В повече от 40 голямоформатни фотографии на около 30 персонажа Павел Червенков води своя диалог с хора от различни поколения, с разнообразни професии и житейски истории. Сред тях срещаме както известни, така и непознати лица: актьори, музиканти, художници, интелектуалци.

Актьорът Вельо Горанов

Обединяващото в тази селекция е, че съдържа портрети на хора, наблюдавани в момента, в който остават насаме със себе си. Това са моменти на тъга, размисъл, съзерцание или емоция – кратки и често много сантиментални. Авторът ги улавя деликатно и с разбиране, разкривайки своите модели в тяхната автентичност и интимна човечност. Галерията от образи, познати на публиката в различни други превъплъщения и интерпретирани сега от Павел Червенков, е одухотворена, откровена, наситена със съпричастност. „Сантиментариум” по думите на автора означава „аквариум за сантименти”. Пространство, в което личността открехва завесата към вътрешните си истини.

 

На заглавната снимки – актьорът Захари Бахаров пред обектива на Певел Червенков

AFISH.BG