Сряда, 23 Септември 2020
НБУ организира изложба, посветена на проф. Богдан Богданов

НБУ организира изложба, посветена на проф. Богдан Богданов

Музеят на учебното заведение е дом за „Поезията на разума“ на Иван Кирков

           

На 15 декември от 17:00 часа в Музея на Нов български университет ще бъде открита изложба „Поезията на разума“, представяща неизвестни или малко познати творби на Иван Кирков. Изложбата ще открият акад. Светлин Русев, художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН и доц. д-р Валентина Ганева-Маразова, ръководител на департамент „Изкуствознание и история на културата“.

Музей на НБУ със съдействието на Галерия УниАрт организира изложбата на творби на Иван Кирков от частни сбирки, някои от които още не са показвани. В нея са включени картини от колекцията на НБУ, събрана от проф. Богдан Богданов, д.н. Това е една от основните причини за двойното посвещаване на творческото събитие. То е организирано по повод 85-годишния юбилей на Иван Кирков и в памет на проф. Богдан Богданов, д.н.

Желаещите да се докоснат до света на Иван Кирков ще имат тази възможност до месец април 2017 година. В програмата на събитието е предвиден и цикъл беседи около личността и творчеството на големия наш талант. Съвместната инициатива на Музея на НБУ и Галерия УниАрт е породена от стремежа на Нов български университет към възраждане на изкуството и интереса към всички негови форми.

Показва се „kirkov-3.jpg“

Иван Кирков е представител на поколението творци, осъществили голямата промяна в българското изкуство в началото на 60-те години. Творчеството му е изключително разнообразно и безгранично от гледна точка на методите и техниките, които прилага при създаването му. С лекота работи в различни жанрове и техники на живописта, книжната графика, монументалните и декоративните изкуства, пише също и стихове. Издаването на стихосбирката „Вкусвал ли си пепел“ е най-скорошната инициатива на Издание на НБУ, която обединява някои от търсенията му в стихотворна форма.

Показва се „kirkov-2.jpg“

Въпреки ранното си признание като художник, той не се ограничава в рамките на един маниер, не минава през различни стилови периоди, а съобразява формалното изграждане на картината с идеята и емоциите си. Това, което го отличава във всичките му творби, е чувството за мярка, вкус и стил. Може би именно поради тази причина той е особено ценен от частните колекционери.

Организирането на изложбата е резултат от стремежа на Нов български университет към възраждане на интереса към изкуството и към този необикновен художник и неговия необятен свят.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)