Събота, 11 Юли 2020
Рисунки, малка пластика и натюрморти в галерията на „Шипка” 6

Рисунки, малка пластика и натюрморти в галерията на „Шипка” 6

Двете национални изложби продължават до края на годината

 

Две експозиции откри през уикенда Съюзът на българските художници (СБХ) в своята галерия на ул. „Шипка” 6 в София. Националната изложба „Рисунка и малка пластика” е разположена на първия етаж. Тя е традиционна за СБХ през последните десетилетия. В салона със свои творби се представят повече от сто автори от всички поколения -  членове на съюза и студенти в Националната художествена академия.

Рисунката фокусира интереса на творци от различни специалности, спазили условието работите им да са ръчно рисувани оригинали. Малките пластични творби пък представят многообразните стилове, в които работят скулпторите – геометрични, реалистични, фигуративни, без ограничения в материалите.

На втория етаж на арт сградата на „Шипка” 6 можете да разгледата и експозицията на секция живопис в съюза - „Натюрморт и интериор”. Фокусът върху тези жанрове в живописта е умишлен – идеята е да се провери и провокира у авторите нова виталност в това сравнително устойчиво, традиционно, артистично пространство, уточняват организаторите от СБХ. Според тях разширеното разбиране за границите на живописта и картината, на родовете и жанровете в съвременното изкуство предполага възможности за по-свободно творческо интерпретиране.

Задължително условие за участниците в изложбата е творбите им да бъдат с минимален размер 120х120 см. До 30 декември в галерията на СБХ ще можете да видите творби както на доайени на българската живопис като Елена Ботева и Петър Арнаудов, така и на утвърдени имена от средното поколение и много млади автори като Анжела Терзиева, Димитър Генчев, Силвия Богоева, Живка Маринова, Елеонора Терзиева, Мария Чакърова, Гергана Николова, Радослав Нейчев, Ангеларий Димитров и Елена Велкова.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)