Сряда, 23 Септември 2020
Адриан ван Остаде - майсторът на битовата живопис (ВИДЕО)

Адриан ван Остаде - майсторът на битовата живопис (ВИДЕО)

Художникът е смятан за най-популярния автор от „селския жанр“ в живописта на Нидерландия

 

Адриан ван Остаде е нидерландски бароков художник от XVII век, причисляван към групата на Малките холандци, майстор на битовата живопис. Ражда се на 10 декември през 1610 година и е най-големият син в семейството на тъкача Ян Хендрих Остаде от малкото градче Остаде край Айндховен. Той и брат му Исак, също художник, но по-малко известен, са родени в Хаарлем, но приемат името „ван Остаде“.

Според сведения на съвременници Адриан ван Остаде е ученик на Франс Халс. Приятелството му с художника Адриан Броувер, с когото са съседи по ателие в Хаарлем, също оказва влияние върху формирането на стила му на рисуване.

Резултат с изображение за Adriaen van Ostade

Village barber, 1637 година

Жени се на 26-годишна възраст, но 4 години по-късно съпругата му умира. Скоро след това Ван Остаде сключва втори брак, но отново овдовява през 1666 г. През 1662 г. е поканен за председател на гилдията на художниците в Хаарлем. През 70-те се мести да живее в Амстердам.

Резултат с изображение за Adriaen van Ostade

Inn Scene, 1635 година

Ван Остаде е смятан за най-популярния художник от „селския жанр“ в нидерландската живопис през своята епоха. Някои от платната му се отличават с хумористични и сатирични нотки. След 1630-а смекчава и обособява стила си: за разлика от фламандеца Броувер, който в платната си на селска тематика вкарва характерни, грозни, почти гротескни лица, Ван Остаде рисува героите си добронамерено и с внимателно вглеждане в детайла. Сред сюжетите, които изобразява най-често, са угощения и веселби в кръчми, изпълнения на народни танци, както и семейни портрети – жени и деца в просторен селски интериор.

Платна на Адриан ван Остаде се пазят в множество европейски музеи.

 

AFISH.BG


Видео