Сряда, 23 Септември 2020
Хелън Мартен получи премията „Търнър“

Хелън Мартен получи премията „Търнър“

Лауреатът на престижната награда за съвременно изкуство ще раздели с останалите номинирани 25 000 лири

 

Британският художник и скулптор Хелън Мартен е тазгодишният лауреат на престижната награда за съвременно изкуство „Търнър“. 31-годишната Мартен бе препочетена от журито пред още трима номинирани. Младата британка създава сложни скулптури от различни предмети, поставяйки ги в необичайна обстановка и предлага на зрителите да ги откриват, подобно археологически находки. За приза основно допринесоха две нейни работи - изложбата Eucalyptus, Let Us in, проведена в Ню Йорк и проектът  Lunar Nibs, представен на 56-то Венецианско биенале.

Награденото произведение

Наградата на Мартен е 25 000 британски лири, които тя вече обеща да подели с останалите трима номинирани. За нея това е второ сериозно признание, след като получи и премията „Хепуърт“. 

Премията Търнър е учредена през 1984 г. в чест на художника Уилям Търнър. Това е основната британска награда за съвременно изкуство. За нея могат да кандидатстват живеещи в Англия художници на възраст до 50 години. Сред предишните лауреати са Деймиън Хърст, Аниш Капур, Стив МакКуин и други.

 

Челна снимка: Британската художничка вече има две сериозни награди

AFISH.BG