Понеделник, 30 Март 2020
Косьо Минчев извайва COARSE

Косьо Минчев извайва COARSE

Изложбата скулптура е подредена в галерия „Райко Алексиев“

 

На ул. „Раковски“ 125  в галерия „Райко Алексиев“ можем да видим голяма изложба скулптура на Косьо Минчев. Наречена е "Coarse", което на английски ще рече: груб, недодялан, необработен, суров, грапав, неизгладен, нерафиниран, неучтив, вулгарен, дори неприличен. Вероятно авторът не е превел заглавието единствено по причина, че не е успял да намери точен еквивалент на това, което иска да сподели с публиката.

Пространството на галерията едва побира мащабите на творбите

Но очевидно е, че тази изложба не е нито недодялана, а още по-малко е вулгарна. Трябва наистина да бъдем радикални буквалисти, за да се хванем на тази привидна авторска „неучтивост“. Със сигурност обаче тук става въпрос за рафиниран начин на мислене, който не е случаен и тази скулптура може и да изглежда груба, но над нейната повърхност неизбежно се появява въпросът защо това е така.

Груби, недодялани, но истински са скулптурите на автора

„Този въпрос е свързан с личностното развитие на автора, чието име за много хора вече може да е чиста загадка. Основната причина, е че от двадесет години той живее в Ню Йорк и вероятно пак от толкова не е правил изложба в София. За онези, които не знаят, през 90-те години Косьо Минчев беше един от най-видимите и дори скандални автори, свързани с дейността на групата XXL. …“, пише изкуствоведът Свилен Стефанов.

 

Челна снимка: Скулпторът от 20 години живее в Ню Йорк

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)